REPUBLIKA SRPSKA

Narodna skupština RS o Izvještaju o radu Glavne službe za reviziju

Avaz.ba

11.9.2017

Sjednica Narodne skupštine RS na čijem dnevnom redu su i zvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora o stanju budžeta u prošloj godini, započet će sutra u Banjoj Luci.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota podnio je ostavku, nakon niza optužbi predstavnika vlasti RS na Izvještaj Glavne službe za reviziju o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS u prošloj godini.

Prije nego što se parlament izjasni o ostavci glavnog revizora i njegovog zamjenika Darke Pejića, trebalo bi da se razmatra i sporni Izvještaj o kojem revizija i predstavnici Vlade imaju suprostavljene stavove, kao godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za 2017. godinu.

Revizija je, između ostalog, utvrdila da je nepokriveni deficit budžeta RS lani iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, što je Vlada RS demantirala, a predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik zatražio ostavku revizora ili će biti smijenjen.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta, prve nakon ljetne pauze, je 19 tačaka, među kojima i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku RS, po hitnom postupku, te o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Bit će riječi i o Prijedlogu kodeksa ponašanja narodnih poslanika te Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama i Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja o stanju sektora osiguranja u RS, realizacije Strategije razvoja turizma RS u 2016., Godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine za 2016. i Izvještaja o radu RTRS-a za 2016., te planu rada za ovu godinu.