GLOBUS

Papa pozvao Kolumbijce da "presjeku čvorove nasilja"

Avaz.ba

11.9.2017

Papa Franjo je nakon manje nezgode u papamobilu napustio Kolumbiju. Pozvao je Kolumbijce da "presjeku čvorove nasilja" nakon 50-godišnjega građanskoga rata.

Papa Franjo zadobio je posjekotinu i modricu na licu kada je njegov papamobil u nedjelju u Kartageni (Cartageni) morao naglo zakočiti, a poglavar Katoličke Crkve zbog toga je udario glavom o staklo. 

Nije ozbiljnije ozlijeđen

Nezgoda se dogodila kada se Papa sageo kako bi pozdravio dijete, a papamobil je naglo zakočio kako bi izbjegao osobu koja je iz mnoštva okupljenih istrčala na cestu.

Jedan od Franjinih saradnika obrisao mu je krv, a on je nastavio mahati okupljenima.  Nakon nezgode Franjo je lagano krvario iz posjekotine iznad obrve, a vidljiva mu je i modrica ispod oka. 

- Dobio sam udarac. Sve je u redu - dodao je potom okupljenima.

Vatikan je kasnije potvrdio da Franjo nije ozbiljnije ozlijeđen. 

- Papa je dobro. Dobio je udarac u jagodičnu kost i kapak - kazao je glasnogovornik Greg Burke.

Pozvao Kolumbijce da presjeku čvorove nasilja

Na kraju dana, kad je držao misu pred 500.000 ljudi u području gradske luke, modrica je natekla i Papa je imao crni podljev ispod oka.

- Ako Kolumbija želi stabilan i trajan mir, mora hitno poduzeti korake u tom smjeru - u smjeru zajedničkog dobra, jednakosti, pravde, poštivanja ljudske naravi i njenih zahtjeva - rekao je u homiliji tokom mise u pratnji karipske i salsa glazbe.

- Samo ako pomognemo da se presjeku čvorovi nasilja, rasplest ćemo klupko neslaganja - rekao je.

Papa je napustio Kolumbiju te otputovao u Rim nakon što je uz predsjednika Huana Manuela Santosa (Juan Manuel Santos) i njegove supruge prisustvovao izvedbi tradicionalnog obalnog pjevanja i plesa.

Franjo je put u Kolumbiju iskoristio kako bi Kolumbijce, duboko polarizirane zbog mirovnog sporazuma, pozvao da izbjegavaju osvetu nakon 50-godišnjega građanskoga rata. Naglasio je da vođe moraju donositi zakone kojima bi se okončala nepravda i društvena nejednakost koja rađa nasilje.