GLOBUS

London je i dalje vodeći finansijski centar svijeta

Avaz.ba

11.9.2017

London i dalje ostaje najatraktivniji finansijski centar na svjetskoj razini, uprkos izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, pokazuje najnovije istraživanje.

Brojni političari i ekonomisti predviđali su da će London izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije izgubiti status vodećeg globalnog finansijskog centra, ali to se, barem za sada, nije dogodilo, prenosi Reuters. 

Njujork sve više zaostaje za Londonom

Global financial centres index (GFCI), koji rangira 92 finansijska centra u svijetu prema faktorima kao što su dostupna infrastruktura ili kvaliteta radne snage, pokazuje da je London i dalje na vrhu, ispred Njujorka i Singapura, te da svoju prednost povećava.

Američki grad zaostaje za Londonom za 24 boda, što je najveća razlika od 2007. godine, otkako se sprovodi ovo istraživanje.  Autori istraživanja zaostajanje Njujorka tumače strahom od izolacionističke ekonomske politike koju je najavljivao američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump). 

Banke ipak najavljuju podružnice u EU

Britanska finansijska lobistička organizacija TheCityUK upozorila je da ugovori koji će se sklapati vezano uz izlazak iz EU i primijenjivati od aprila 2019., kada će se dogoditi i formalni izlazak, trebaju biti transparentni.

U posljednja dva mjeseca sve više banaka najavljuje otvaranje podružnice u EU, a najveće američke, britanske i japanske banke planiraju otvoriti podružnice u Frankfurtu ili Dablinu (Dublin).