GLOBUS

Ovo je tužna priča o ženi i fotografiji koja je postala simbol napada: Vjerovala je da je zbog 11. septembra dobila rak, a od raka je i umrla

Avaz.ba

11.9.2017

Udar na tornjeve WTC-a Marsi Borders (Marcy Borders) preživjela je jer nije poslušala naredbu šefa da ostane sjediti za stolom.

Marsi je tada imala 28 godina i tek mjesec dana staža u Bank of America, kada je avion udario u sjevernu zgradu World Trade Centera u Njujorku u kojem je radila. Slika lijepe mlade žene prekrivene pepelom kako izlazi iz ruševina WTC-a jedna je od amblematskih fotografija kojom je u pamćenje mnogih utisnut napad na WTC 11. septembra 2001. godine, koji je promijenio naš svijet. 

Svi svjetski mediji u srijedu su ponovo objavili fotografije Marsi Borders, objavljujući vijest o smrti “Dust Lady”, žene prekrivene pepelom koja je bila među onima koji su preživjeli obrušavanje aviona na nebodere WTC-a.

Zgrada se zaljuljala

Marsi (42)  preminula je od raka želuca koji je, kako je vjerovala, dobila kao posljedicu onoga što je preživjela 11. septembra. 

Rođak Džon Borders (John Borders), napisao je da je preminula od zaraze kojom se inficirala 11. septembra. Nakon što je izgubila toliko puno prijatelja, kolega i saradnika tog tragičnog dana i nakon njega, patnja iz prošlosti našla je načina da izađe na površinu, napisao je Borders na Fejsbuku. 

Marsi je u septembru 2001. bila mlada zaposlenica Bank of America i radila na 81. spratu sjeverne kule. Nakon što je avion American Airlinesa udario u neboder, zgrada se zaljuljala. Šef im je naredio da ostanu sjediti za svojim stolom. 

Spasilo je to što ga nije poslušala. Pobjegla je iz zgrade koja će postati grob hiljada ljudi. Dokopala se tla, a nepoznati muškarac ubacio je u predvorje druge zgrade u trenutku kad se sjeverni toranj WTC-a srušio. Tada je napravljena snimka koja će obići svijet.

Rat protiv terorizma

- Stotine ljudi pokušavale su se izvući. Stepenište je bilo teško oštećeno i bila sam uvjerena da ćemo umrijeti. Bila sam presretna kad sam se konačno dokopala tla. Tamo je bilo puno povrijeđenih, previše toga za jednog čovjeka - ispričala je kasnije. 

Vidjela je ljude oblivene krvlju, teške povrede. To što je vidjela bilo je prestrašno, mislila je da će već od toga umrijeti.

Djevojka iz Nju Džerzija teško je podnijela tragediju nakon koje će Amerika ući u rat protiv terorizma, koji će zaljuljati čitav svijet, uništavajući države i stotine hiljada života. I njen je život bio uništen. The New York Post piše da je nakon 11. septembra pala u tešku depresiju, koju je dodatno otežavala ovisnost o cracku. 

Najmoćnije fotografije

Prije tri godine dala je izjavu za taj list. 

- Ima gotovo 10 godina, a da nisam ni dana radila, moj život je u totalnom neredu - bila je iskrena. 

Svaki put kada bi vidjela avion, preplavila bi je panika. Zbog problema s ovisnošću izgubila je starateljstvo nad svoje dvoje djece, ali ih je dobila natrag nakon što je 2011. otišla na liječenje. Sada je njena kćer Noele rekla da će majka zauvijek ostati njen heroj.

U novembru prošle godine Marsi je dala intervju za The Jersey Journal, u kojem je ispričala da joj je dijagnosticiran rak. Prošla je zračenje i hemoterapiju ovog ljeta, nova operacija bila joj je zakazana za decembar. Novinarima je ispričala kako i dalje ne može izbiti iz glave 11. septembar. 

- Stalno se pitam, je li mi ta stvar probudila ćelije raka? - prenijela je u intervjuu.

- Definitivno vjerujem da je tako, zato što nikad prije nisam bila bolesna. Nemam visok pritisak, holesterol ili dijabetes - ispričala je. 

Marcy nije znala da je fotograf snimio prekrivenu pepelom nebodera u plamenu dok je nije nazvala majka i rekla joj da je prepoznala u novinama. Time Magazin je objavio među 25 najmoćnijih fotografije, a Marina Florance po njoj je napisala pjesmu “The Tale of Marcy Borders”.