GLOBUS

Tramp: Irma je veliko čudovište, ali malo nam se posrećilo

Avaz.ba

11.9.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) smatra da se SAD "malo posrećilo" nakon što je uragan Irma skrenuo sa prvobitnog kursa i uputio se ka zapadu duž obale Floride.

Uragan Irma oslabio je na oluju kategorije 2, čime je tehnički izgubio status velikog uragana, nakon što se obrušio na jugozapad Floride, prenosi AP.

- Loše vijesti su da je ovo neko veliko čudovište - rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući, a navodi Reuters. 

On je dodao da će Irma koštati mnogo, ali da o tome ne razmišlja trenutno.

- Trenutno, zabrinuti smo za živote (ljudi), ne troškove - rekao je Tramp.

On je dodao da želi uskoro posjetiti Floridu i pohvalio zvaničnike za vanredne situacije zbog njihovih napora da zaštite ljude.

Tramp je odobrio da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć ovoj državi pogođenoj uraganom Irma.

To je od predsjednika SAD prethodno zatražio guverner Floride Rik Skot (Rick Scott).

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da se građani i biznismeni mogu prijaviti za sredstva za privremeni smještaj i popravku domova, pozajmice sa niskim kamatnim stopama kako bi pokrili gubitke zbog neosigurane imovine i druge programe.

Federalna vlada će također nadoknaditi okruzima troškove za vanredne zaštitne mjere uključujući evakuiranje i smještaj ugroženih, kao i sredstva za uklanjanje ruševina, prenosi Reuters.