GLOBUS

Vijeće sigurnosti UN danas o novom nacrtu sankcija Sjevernoj Koreji

Avaz.ba

11.9.2017

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će danas popodne o razblaženom nacrtu rezolucije kojom bi se nametnule nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog zadnjega nuklearnog testa, saopćile su neimenovane diplomate. Nije poznato hoće li nacrt podržati Kina i Rusija.

Nacrt rezolucije razblažen je u pokušaju da se umire sjevernokorejske saveznice Kina i Rusija nakon pregovora tokom proteklih nekoliko dana. 

Kim Jong-un neće biti na crnoj listi?

Da bi bila prihvaćena, rezoluciju mora podržati devet od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti, a nijedna od pet stalnih članica - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina - ne smije staviti veto.

Nacrt koji je na uvid dobio Reuters u nedjelju više ne predlaže stavljanje sjevernokorejskog čelnika Kima Jonga-una na crnu listu.  

Prvobitni nacrt predlaže da mu se zabrane putovanja i da mu se zamrzne imovina, zajedno s drugih četvero sjevernokorejskih dužnosnika. U novom nacrtu navodi se jedan od tih dužnosnika, prenosi Index.hr

U nacrtu rezolucije predlaže se zabrana izvoza tekstilnih proizvoda koji su u 2016. bili drugi po redu izvozni proizvodi Sjeverne Koreje, nakon ugljena i drugih ruda, s prihodom od ukupno 752 miliona američkih dolara, prema podacima korejske agencije za promicanje ulaganja. Gotovo 80 posto tekstilnog izvoza odlazi u Kinu.