ČLANAK NIJE OBJAVLJEN

NOGOMET

Magazin "Azra" | Neymar: Plakao sam kada sam saznao da ću postati otac

Azramag.ba

11.9.2017

Odavno se fudbal polako pretapa iz sporta u biznis u kojem se vrte ogromne svote novca. Dokaz tome je i nedavni Neymarov transfer iz FC Barcelone u Paris Saint–Germain, koji je iznosio čak 222 miliona eura – najviše u historiji fudbala. Zvuči nevjerovatno, ali ovaj dvadesetpetogodišnji brazilski fudbaler vrijedi kao putnički avion boeing 787, šest grčkih otočića ili školovanje za 4.000 studenata s Harvarda, piše portal Azramag.ba.

– Vodilo me srce, a ne finansijski razlozi. Novac mi nikada nije bio motivacija, već sreća moje porodice i mene – kazao je Neymar tokom predstavljanja na stadionu Park prinčeva u Parizu, gdje je dočekan ovacijama, a u znak dobrodošlice Eiffelov toranj je bio osvijetljen bojama PSG-a. Iako su koštale 100 eura, majice s Neymarovim imenom prodane su u deset hiljada primjeraka. S druge strane, ljutiti navijači katalonskog kluba spaljuju Neymarove dresove, te njegovu odluku „vođenu srcem“ smatraju izdajničkom i pohleponom, pa se u Barceloni skidaju jumbo plakati s njegovim likom.

Neymar je mudro zaobišao i finansijski fair play koji je Uefa uvela kako bi spriječila klubove da troše više od onoga što su zaradili, te je uplatio astronomsku odštetnu klauzulu. Zapravo je samo proslijedio novac koji je vlasnik PSG-a uplatio na njegov račun, a niko nije uspio zaustaviti taj potez. Neymar je potpisao ugovor i inkasirao 30 miliona eura godišnje, više od Messija i Ronalda koji zarađuju 21 milion, ali ipak manje od Argentinca Carlosa Teveza, koji zarađuje čak 35 miliona eura i zasad je najbolje plaćen fudbaler na svijetu.

EURI PRED OČIMA

Ipak, Neymaru njegov silni novac ne može kupiti sreću, niti ljubav. Prije mjesec je, naime, prekinuo petogodišnju vezu s dvadesetdvogodišnjom brazilskom glumicom i manekenkom Brunom Marquezin, s kojom se želio i vjenčati. Međutim, ona je smatrala da je za to preprano, te se odlučila posvetiti karijeri.

– Istina je, Bruna i ja smo prekinuli jer smo odlučili da je tako najbolje. Divim se toj djevojci i želim joj mnogo sreće, i poslovno i privatno, no život ide dalje – rekao je Neymar brazilskim novinarima. Još u junu su bili na safariju u Južnoafričkoj Republici s njegovom porodicom, a na društvenim mrežama ju je nazivao „beskrajnom ljubavi“, ali je na kraju ljubav ipak okončana.

Iako može imati djevojku koju poželi, usputne veze nisu njegov izbor. Prije Brune je bio u vezi s Carolinom Nogueirom Dantas, studenticom s kojom je 24. augusta 2011. godine dobio sina Davida Luccu.


– Plakao sam kada sam saznao da ću postati otac. U početku od straha, a onda od sreće – rekao je jedne prilike nogometaš. S obzirom na to da je majka njegovog djeteta bila maloljetna, nije mogla nositi teret njegove slave i uspjeha, te su prekinuli nekoliko mjeseci nakon Davidovog rođenja. Neymar je ubrzo našao novu sedamnaestogodišnjakinju Brunu, no iako se u nju strastveno zaljubio nije zanemario sina i njegovu majku. Fudbaler ih je smjestio u svoj milion dolara vrijedan penthouse u brazilskom gradu Santosu, a za Davida plaća mjesečnu alimentaciju od 15 hiljada dolara, viđa ga svaka dva-tri mjeseca, a zove svaki dan.

Neymarovo djetinjstvo je, za razliku od ovog kakvo želi pružiti svome sinu, bilo skromno i obilježeno čestim promjenama adresa.

Rođen je u indusrijskom gradu Mogi das Cruzes u državi San Paolo, a sa šest godina se preselio u Sao Vicente, gdje je rođena njegova sestra Rafaella. Jedva da je navršio sedam kad su mu skauti velikih klubova prorekli karijeru nogometnog superstara. S 14 godina, zajedno s porodicom, preselio se u Madrid, ali se kratko zadržao u “Realovom” internatu, jer je otac odlučio da “dijete mora odrastati u domovini”. Sa 17 godina je debitirao za prvu momčad “Santosa” i do kraja sezone zabio 14 golova. Ulazak u društvo punoljetnih obilježio je prvim trofejem, u Campeonato Paulista ugradio je čak 42 gola u 60 utakmica. Sa 19 je postao otac, a sa 22 je namjeravao Brazilu obezbijediti još jednu pobjedu na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Velike stvari u životu Neymara da Silve Santosa Juniora smjenjivale su se filmskom brzinom, i po sinopsisu osmišljenom u radionici Neymara seniora, oca koji je nekada radio kao gradski službenik, automehaničar i zidar da bi sklonio porodicu iz favele, a danas je njegov jedini posao nadzirati putanju sinove karijere. No, ne čini to posve sam, u tome mu pomaže tim od 14 savjetnika.

– Naša porodica nije krenula od nule, krenula je od minus pet – slikovito objašnjava Neymarov otac koji se u svojim dvadesetima također tražio u svijetu profesionalnog nogometa, ali je brzo odustao.

Otac najboljeg brazilskog nogometaša sav je u poslovicama i narodnim mudrostima dok skicira kako je podizao sina do prijestolja brazilskog nogometa i statusa daleko najbolje plaćenog igrača u državi, a sada i drugoplasiranog najbolje plaćenog igrača na svijetu.

– Kroz život možeš koračati u baršunastim hlačama, a možeš ići i gole stražnjice. Naša porodica mogla se zadovoljiti životom u boljem kvartu, Neymar bi odrastao okružen ljubavlju roditelja, djedova i baka, ali odlučili smo ići nesigurnijim putem i sve podrediti njegovom talentu – rekao je jede prilike Neymarov tata.

Podrediti sve značilo je seliti porodicu čim je po dječaka došao proslavljeni reprezentativac Zito, osvajač dva svjetska naslova, koji je vezao Neymara za “Santos” kada je dječaku bilo jedanaest, a ubrzo mu je stigla i ponuda Real Madrida. Kako bi ga zadržali, čelnici „Santosa“ su mu ponudili mjesečnu plaću od 10,5 hiljada dolara – više nego što su imali neki profesionalni igrači, pa je ostao u tom klubu još četiri godine. Kada je, 2011., stigla ponuda iz Barcelone, Brazilcu su euri zaigrali pred očima. Petogodišnji ugovor, koji je potpisao 2013., bio je vrijedan 57,1 milion dolara, a godišnja plaća deset miliona eura.

 KAKAV OTAC, TAKAV SIN

I taj transfer je bio mutan, i to zahvaljujući Neymarovom ocu, koji je uvijek znao profitirati na račun sina. Iskoristio je Barcelonin interes za njegovog sina – da i lično s klubom potpiše tajni ugovor, kojim je postao skaut za južnoameričke igrače, čime je zaradio još 21 milion eura, te postotak od svakog transfera koji dogovori. Prije tri godine je državno tužilaštvo zbog toga pokrenulo istragu, a iako je klub negirao upletenost u nezakonite radnje, Sandro Rosell, tadašnji predsjednik Barcelone, podnio je ostavku. Istragom je dokazano da je Neymarov transfer u katalonski klub umjesto 57,1 miliona eura stajao 30 miliona više, pa je Barca platila 13,6 miliona eura kazne za utaju poreza. Istraga i dalje traje, a njome su obuhvaćeni i tata i sin Neymar. Dokaže li se krivnja fudbalera, morat će „odležati“ dvije godine zatvora i platiti 11 miliona eura. Uzme li se u obzir njegova zarada, ovaj iznos Neymaru praktično neće značiti ništa.

Da nije bilo „nemoralne ponude“ iz PSG-a, Neymar, koji je u dresu Barcelone osvojio Ligu prvaka, dva naslova prvaka Španije, te dva Kupa, tu bi i ostao do 30. juna 2021. Mediji su pisali da je prošle godine Neymara otac nagovorio da za 26 miliona eura produži ugovor s Barcelonom, te da su se zbog promjene kluba sada posvađali.

– Ovaj put nisam poslušao očev savjet. Tata, poštujem i razumijem tvoj stav, no sam donosim odluke. Molim te za podršku kao i dosad. Trebam nove izazove. Barcelona će uvijek biti u mom srcu, jer sam tamo igrao sa zvijezdama koje sam do tada gledao samo na TV-u i u videoigrama – Messijem, Iniestom, Valdesom… No, moj novi dom je PSG i trudit ću se opravdati povjerenje koje su mi ukazali. Računam na podršku svih vas, navijača, prijatelja, kolega i porodice koja je sa mnom prolazila kroz brojne probleme i sada joj treba mir. Bila je ovo teška odluka, no donio sam je zrelo sa svojih 25 godina – izjavio je Neymar.


 Kolekcionar satova, aviona, jahti i automobila

Neymar je u Barceloni živio u elitnom kvartu Pedralbes, s pogledom na stadion Camp Nou, a mjesečna kirija bila je približno 200 hiljada dolara. Neymarova vila u Rio de Janeiru vrijedna je devet miliona dolara, a penthouse u Santosu milion dolara. Toliko vrijedi i njegova kuća na plaži Pernambuco u Sao Paulu. U brazilskoj državi Santa Catarina fudbaler ima još dva vrijedna stana, jedan vrijedi tri, a drugi četiri miliona dolara.

Njegov vozni park vrijedan je 23,5 miliona dolara, a među najatraktivnijim primjercima su Porsche panamera turbo, čija je cijena blizu 500 hiljada dolara, te Audi RS-7, koji košta gotovo 120 hiljada dolara.

Neymar ima i avion vrijedan šest miliona dolara, te jahtu Nadine, nazvanu prema njegovoj majci, koju je platio osam miliona dolara. Njeno mjesečno održavanje košta 120 hiljada dolara. S Nikeom je 2011. godine potpisao godišnji ugovor vrijedan milion dolara. Postao je prvi fudbaler s kopačkama Air Jordan dizajniranima po mjeri. Oko 16 miliona dolara godišnje zarađuje i kao zaštitno lice marki Gillete, Replay, Police, Red Bull, Panasonic te Beats by Dre, a reklamira i parfem Guy Laroche Drakkar Noir.

Neymar je i strastveni ljubitelj satova GaGa Milano. U njihovoj trgovini u Tokiju je prije tri godine potrošio oko 180 hiljada dolara, a nakon toga je s tom italijanskom kućom potpisao ugovor, te postao zaštitno lice do 2020. godine.