GLOBUS

Aktuelni predsjednik SAD izuzetak po mnogo čemu: Tramp nema ni kućnog ljubimca u Bijeloj kući

Tramp: Prvi nakon 150 godina bez ljubimca pored sebe ( AFP)

Autor:S. N.

10.9.2017

Donald Tramp (Trump) je već ušao u američku historiju.

Ne samo da je na čelu Sjedinjenih Američkih Država s manje glasova nego njegova izazivačica, ne samo da je najbogatiji predsjednik SAD-a ikada i ne samo da je bez ikakvog političkog i vojnog iskustva: Tramp pored sebe nema nikakvog kućnog ljubomca.

Kako piše ugledni sedmični list "Economist", "jedno od najvažnijih pozicija u Bijeloj kući, ostat će upražnjeno". Prvi puta nakon 150 godina.

Od ukupno 45 predsjednika, do sada su samo dvojica bili bez takvog društva.

Džordž Buš (George W. Bush), koji je u Bijeloj kući bio prije Baraka Obame (Barack), na primjer, imao je i kravu koja je tretirana kao kućni ljubimac. Ona se zvala Ofelija.

Njegov prethodnik Bil Klinton (Bill Clinton) imao je pse i mačke. Obama - pse.

Zanimljivo je da je Kelvin Kulidž (Calvin Coolidge), izabran 1923. godine, imao nilskog konja. Herbert Huver (Hoover, 1929. izabran) je za ljubimce smatrao dva aligatora. Abraham Linkoln (Lincoln, 1861.) je držao dvije koze - Neni i Nanko. Frenklin Ruzvelt (Franklin D. Roosevelt, 1933.) je imao cijeli zoološki vrt - od pijetla s jednom nogom, preko hijene Bila do velikog crnog medvjeda Edvarda Džonsona.

Viljem Henri Herison (William Henry Harrison, 1773.) uživao je u društvu dva oposuma, a Tomas Džeferson (Thomas Jefferson, 1801.) dva mladunčeta grizlija.

Pas je neizostavno društvo 42 predsjednika, mačka njih 18, a Ronald Regan (Reagan), koji je imao oboje, najviše je uživao u društvu svog ljubimca - konja.

Podaci o svim kućnim ljubimcima predsjednika SAD-a, njihove igračke i brojni drugi detalji čuvaju se u muzeju kućnih ljubimaca američkog predsjednika, koji je sastavni dio administracije Bijele kuće.

"Economist" ističe da je kućni ljubimac u Bijeloj kući ne samo stvar dobre tradicije, već i odraz američkog načina života. Ovaj magazin navodi da su vezanost za četvoronožne prijatelje odlika kako demokrata, tako i republikanaca, te da je Tramp i tu - izuzetak.