BIH

Visoki britanski diplomata McDonald sutra u Bosni i Hercegovini

Simon McDonald ( Agencije)

Fena

10.9.2017

Stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Simon McDonald sutra će boraviti u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Najviši britanski diplomata će naglasiti stalnu predanost Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu BiH, kao i šireg regiona. On će ozvaničiti početak britanskog predsjedavanja „Berlinskim procesom“ i razgovarati o planovima za naredni Samit o zapadnom Balkanu, koji će se održati 2018. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tokom posjete McDonald će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom i premijerom Federacije Fadilom Novalićem, te s njima razgovarati o nastavku britanske podrške reformama u polju modernizacije ekonomije kao i na koji način BiH može ubrzati napredovanje na svom putu ka euroatlantskim integracijama. 

Ser McDonald će posjetiti Vojnu bazu Butmir kako bi se upoznao s najnovijim detaljima djelovanja snaga EUFOR-a na održavanju sigurnog okruženja, te posjetio spomenik i odao počast 59 britanskih vojnika koji su dali živote za mir u Bosni i Hercegovini.

On će se još sastati i s članovima Fellowship programa Britanske ambasade, a koji su lideri u različitim poljima rada u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih su uključeni u široki spektar projekata koje finansira britanska vlada, kao što su jačanje profesionalizma, nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, te borba protiv korupcije. 

U toku su i veliki projekti čiji je cilj poboljšanje poslovnog okruženja i jačanje privatnog sektora, kako bi se otvorila nova radna mjesta i prilike za mlade iz cijele zemlje, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.