BIH

Na gradilištu "Buroj Cityja" svega 10 radnika: Bajrake su postavili, a kada će graditi, Bog zna!

U Prečkom polju samo postavljene zastave ( F. Fočo/Avaz.ba)

Piše: E. Trako

10.9.2017

Za dvadesetak dana navršit će se godina od kada je u Prečkom polju, podno Bjelašnice u općini Trnovo, položen kamen temeljac za samo na papiru grandiozni projekt „Buroj City“ od 4,5 milijardi maraka!  

Zovite „Buroj“

Tog 16. septembra Ismail Ahmed, izvršni direktor kompanije „Buroj International Group“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, najavljujući postavljanje temeljca, rekao je da će se graditi 300 vila, četiri hotela, restorani, fontane… Sve će to biti smješteno u centru kompleksa i završeno do 2020. godine.

No, sve je manje nade da će to biti realizirano. Pogotovo nakon posjete „gradilištu“ koje to nije. Reporteri „Dnevnog avaza“ jučer su posjetili ovaj lokalitet, a od naše posljednje posjete, kada su postavili table kako doći do Prečkog polja, promijenilo se to što su u posljednjih nekoliko dana postavili 70 zastava kompanije „Buroj International“ i 23 zastave s grbom općine Trnovo. Ukupno 93.

Na šest objekata za koje su temelji davno izliveni, nekoliko radnika diže zidove. Ali, to nije ni blizu planiranog i atributa najvećeg gradilišta u jugoistočnoj Evropi.

Da se radi o najvećoj iluziji stoljeća, govori i izjava Osmana Smječanina, službenika Općine Trnovo.

- Bajrake su postavili, a kada će graditi, Bog zna. Zovite njih i pitajte – kazao je Smječanin, kojeg smo pozvali u odsustvu SDA-ovog načelnika Ibre Berila.


Izborna kampanja

Od postavljanja temeljca, 19. septembra prošle godine, u jeku izborne kampanje, kada se u Prečkom polju skupila sva svita Stranke demokratske akcije sa svih nivoa vlasti, pa do danas urađeno je premalo! Skoro ništa u odnosu na ono što se najavljivalo. Ali, očigledno da je bilo bitno narodu, biračkom tijelu zamazati oči, brutalno slagati po ko zna koji put i osvojiti glasove! U tom zamajavanju javnosti izvezene su čak i građevinske mašine. Danas, godinu poslije, nijedne građevinske mašine nema na ovom lokalitetu. 


Statua ptice za Izetbegovića  

Prije polaganja kamena temeljca, Ismail Ahmed, direktor kompanije koja, inače, iza sebe nema nijedan realiziran projekt, susreo se s Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH i čelnikom SDA, kojem je, u znak zahvalnosti, poklonio statuu ptice.

Kasnije je Ahmed za „Dnevni avaz“ objasnio da je ptica simbol njegove zemlje te da je poklonom Izetbegoviću htio zahvaliti za podršku u realizaciji, sada je već izvjesno, još jednog propalog projekta.