AUTO-MOTO

Moto GP: Markes prvi na utrci za Veliku nagradu San Marina

Avaz.ba

10.9.2017

Mark Markes (Marc Marquez) ne posustaje od borbe za naslov svjetskog prvaka, a to je potvrdio današnjom trkom za Veliku nagradu San Marina na stazi "Marco Simoncelli". Borba za titulu prvaka svijeta u Moto GP klasi polako se privodi samom kraju, a čini se da je nakon 13-te trke u sezoni dostigla svoj vrhunac, jer bolje od ovog vjerovatno ne može. 

Današnjom pobjedom vozač Honde je stigao i izjednačio se sa vozačem Ducatija Andreom Dovinciosom(Andreom Doviziosom) i obojica sada imaju po 199 bodova. Iza njih je Maverik Vinjales (Maverick Vinales) koji, kako sezona odmiče vozi veoma loše, i on vjerovatno neće biti velika prijetnja kada je u pitanju borba za titulu, iako još uvijek ima teoretske šanse. 

Naravno, tu je još uvijek i povrijeđeni Valentino Rosi (Valentino Rossi) koji je ostao na 157 bodova, ali naravno da će za njega biti gotovo nemoguće da, kada se oporavi, prestigne vodeći dvojac. Markes je današnja pobjeda bila četvrta u ovoj sezoni, a iza njega je završio ljubimac domaćih navijača Danilo Petrući (Danilo Petrucci). Na podijum se još popeo i Andrea Dovincioso koji je imao čak 11,7 sekundi zaostatka za Markesom.  

Nastavak šampionata će biti iznimno zanimljiv jer je bodovna razlika jako mala i tako svaka naredna utrka bit će veliki prestiž.