SARAJEVO

Novi sadržaji u domovima: Sve je spremno za prijem

Teretana, vešeraji, ali i jednokrevetne i dvokrevetne sobe

Piše: N. HADŽIŠEHIĆ

10.9.2017

Studentski centar Sarajevo spreman je za prijem studenata u domove. Od 15. septembra u domovima Bjelave i Nedžarići dočekat će ih mnoge novine, na kojima se radilo dok su bili na raspustu. Izvršena je završna podjela soba, a studenti će ih moći zadužiti do prijema, zajedno s karticama za ishranu, posteljinom... Potvrdio nam je to Tarik Curić, direktor Studentskog centra.  

Užurbani radovi

Navodi da je broj studenata povećan u odnosu na prošlu godinu, ali je i kapacitet domova povećan te mogu primiti 1.700 studenata. U toku su užurbani radovi da bi studente zatekla najbolja situacija.

- U Nedžarićima smo potpuno renovirali studentsku menzu. Uveli smo lift između dvije kuhinje, opremili menzu novim stolicama, podovima, molerajem... Osim toga, imamo teretanu, vešeraje, kupili smo nove madrace i napravili restoran koji će studenti moći koristiti za svoje dnevne odmore - kaže Curić.

Osmi sprat, koji nije bio u upotrebi, potpuno je renoviran. Na zahtjev studenata, napravljene su jednokrevetne i dvokrevetne sobe, što do sada nije postojalo. Potpuno novo stanje dočekat će i studente koji zadužuju sobe na Bjelavama. U Drugom paviljonu otvoren je kafić, a uz pomoć donatora, izgrađene su ljetna i zimska bašta.

Uvođenje doručka

Sve ove promjene u posljednjih osam mjeseci, prije koliko se promijenila Uprava, doprinijele su povećanju broja studenata i podigle su standard. No, cijene su ostale potpuno iste. Student mjesečno treba izdvojiti 150 maraka za boravak.

- Svakodnevno je na meniju 18 vrsta jela, i to neograničene količine. Studentima su osigurani ručak i večera, a nastojimo da im uvedemo i doručak. Trenutno se radi na tome. Također smo aplicirali za utopljavanje svih osam objekata na Bjelavama, kao i onoga u Nedžarićima - ističe Curić.

Vraća se dug  

Zbog duga od devet miliona, koji je zatečen nakon što je nova Uprava došla na čelo Doma, postoji vjerovatnoća da se Tursko-bosanski koledž proda ili da kao garancija za kompenzaciju duga Poreznoj upravi. Kako Curić dodaje, dug se postepeno smanjuje. Već je dva puta uplaćeno po 150.000 KM, a dogovara se i mjesečna rata do pronalaska konačnog rješenja. Protiv starog menadžmenta koji je doveo Studentski centar u ovakvo stanje, podnesene su krivične prijave.