SARAJEVO

Zaboravljeni simbol sa starih razglednica: Propada Željeznička stanica na Bistriku

Stanica bila simbol s razglednica iz Sarajeva

Piše: I. BANDIĆ

10.9.2017

Zgrada stare Željezničke stanice na Bistriku, historijska građevina, proglašena je prije 11 godina nacionalnim spomenikom. Ipak, čini se da ni nakon te odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nije zaustavljeno propadanje ovog objekta. 

Analiza stanja

U detaljnoj analizi stanja utvrđeni su brojni problemi, od dotrajalosti do urušavanja objekta, ispred kojeg je posljednji voz ispraćen davne 1978. godine. Spomenute su i neplanske građevinske intervencije, ratna oštećenja zbog kojih je, između ostalog, prema ocjeni Komisije, "izgubljen autentični izgled stanice", nekada prepoznatljivog simbola sa starih razglednica iz Sarajeva.

Iako nije predviđena za stambene svrhe, nekadašnja upravna zgrada danas je dom nekoliko porodica. To je, prema riječima prolaznika, jedan od razloga što je ovaj objekt koliko-toliko pošteđen od totalnog uništenja. Kakva je situacija, svjedoči i tabla s natpisom "Pazi, obrušava se". Nedaleko od nje, pruža se jedinstven pogled na grad, koji, zbog napuštenog pomoćnog objekta s razvaljenim vratima i urušenim krovom, ostaje u sjeni.



Naziv stanice vidljiv je i danas. Naziv stanice vidljiv je i danas

Nemar nadležnih

Za razliku od stanovnika, koji su ispred prozora posadili ruže i cvijeće, čini se da niko od nadležnih nije primijetio šiblje ispod prozora pomoćnog objekta.

Muzej željeznice

Nakon rekonstrukcije, ovaj objekt mogao bi se, kao i svi drugi nacionalni spomenici, "koristiti u ugostiteljske, edukativne i kulturne svrhe", što je, s konzervatorsko-restauratorskim radovima, u skladu sa pravilima Komisije. Čini se da je zaboravljena ideja o otvaranju "Muzeja željeznice" na ovoj lokaciji, čime bi se obogatila turistička ponuda.