GLOBUS

Jezive prognoze: Da Irma udari BiH, cijeli Balkan bi bio izbrisan, a veći dio Evrope u potpunom mraku

(Telegraf.rs)

10.9.2017

Uragan Irma je na svom sedmodnevnm putu iznad Kariba do sada odnio 25 života, uništio sve pred sobom, a procjenjuje se da će danas talas ove snažne oluje stići i na Floridu i potpuno sravniti Majami (Miami). 

Budući da se Irma kreće brzinom od 135km/h, zanimljivo je razmisliti šta bi bilo da se iznad BiH, odnosno regije pojavi uragan ove jačine i razmjera, prenosi Telegraf.

Gledajući na mapi, uragan ne samo što bi sravnio cijeli region, nego bi njegovi udari išli do Rima i Milana, zatim na sjeveru do Minhena i Praga, dotakao bi Varšavu, prešao preko Odese, Istanbula, cijele Grčke, dok bi Albaniju, Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i ostale zemlje regiona zbrisao u sekundi.

Budući da je Irma na Bahamima isušila okean, pretpostavlja se da bi Jadransko, Crno more i dio Egejskog potpuno nestali, a pitanje je koliko bi života odnio uragan na području Balkana.

Ovoliko jak udar u sekundi bi prekinuo dotok električne energije u većem dijelu Evrope, i pitanje je koliko bi vremena prošlo dok se šteta ne sanira, ako se uzme u obzir kolika je šteta nastala na Karibima.