BIH

Prvi Kongres Građanskog saveza: Nihad Čolpa novi predsjednik, usvojena Deklaracija o principima djelovanja

N. Katica/Avaz.ba

Fena

10.9.2017

Na prvom Kongresu Građanskog saveza (GS) izabrano je rukovodstvo i usvojena Deklaracija o principima djelovanja GS-a "Novi ljudi za novo doba".

Za predsjednika Saveza imenovan je Nihad Čolpa, a za potpredsjednike Nuko Grebović, Ilda Alibegović, Samir Arnautović i Goran Dostić. 

Generalni sekretar je Ozren Blagovčanin, dok je međunarodni sekretar Nedžad Džudža.

Elma Karišik imenovana je za predsjednicu Glavnog odbora Građanskog saveza. Član Političkog savjeta GS-a postao je akademik Abdulah Sidran.

Na Kongresu je rečeno da su članovi Građanskog saveza svjesni "da je politika vladajućih nacionalnih stranaka kreirala društvo etničkih podjela, mržnje, sukoba i diskriminacije".

Istakli su da su odlučno krenuli "u radikalne promjene prihvatajući principe kao što su: BiH kao građanska država, sveobuhvatna i uspješna privatizacija jer jedino uz oduzimanje mogućnosti vladajućim strankama da preko državnih firmi kontrolišu privredni život, moguće je uspostaviti zdravu i snažnu tržišnu ekonomiju u BiH".

Također, jedan od principa je "moderna Bosna i Hercegovina integrirana u zapadni društveno-politički poredak i utemeljena na najvišim vrijednostima zapadne civilizacije", saopćio je Građanski savez.