GLOBUS

Netanjahuov sin: Soroš i reptilijanci kontrolištu svijet

Avaz.ba

10.9.2017

Izraelska Liga za borbu protiv kleveta osudila je post na Facebook-u nalogu sina izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Jaira, koji uključuje antisemitske poruke i navodno sugeriše da "Džordž Soroš i reptili" kontrolišu svijet.

Organizacija je na svom Twitter nalogu na hebrejskom jeziku objavila danas da karikatura "sadrži jasne antisemitske elemente i da se "opasnost od antisemitskog diskursa ne može umanjivati".

Jair Netanjahu je na svom Facebook-u nalogu u subotu postavio karikaturu koja sugeriše da iza rastućih pravnih problema njegove porodice stoji zavjera, navode izraelski mediji.

On je svoj post nazvao "Lanac ishrane", a na njemu je fotografija američkog milijardera Džordža Sorosa koji drži svijet na udici pored reptila s pecaljkom na kojoj je simbol alhemije. Slijedi antisemitska slika takozvanog "sretnog trgovca", a potom fotografije bivšeg izraelskog premijera Ehuda Baraka, kao i predvodnika protesta protiv Netanjahua Eldada Janiva i Menija Naftalija, bivšeg zaposlenog u premijerovoj rezidenciji koji je optužio Netanjahuovu suprugu Saru u istrazi koja se protiv nje vodi.

Odgovori na post uključili su pozive na psihijatrijsku njegu za Jaira od strane Baraka i osudu lidera sa izraelske ljevice, a među njima poslanice Zahave Gal i lidera laburista Avija Gabaja.

Reagovao je i bivši lider Kju kluks klana Dejvid Djuk koji je napisao da mim (meme) sugeriše da Soroš kontroliše svijet. Neonacistički dnevnik "Štormer" je objavio članak povodom posta pod naslovom "Netanjahuov sin postavio fenomealan mim kriveći Jevreje da ruše njegovog oca Jevrejina", u kome su nazvali Jaira Netanjahua bratom.

Izraelski mediji podsjećaju da je izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit obavijestio u petak Netanjahuovu suprugu Saru da je moguće podizanje optužnice protiv nje za prevaru i iznevjeravanje povjerenja.

Ona bi takođe mogla biti optužena da je potrošila oko 100.000 dolara državnog novca na obroke koje je naručivala za službenu rezidenciju iz restorana, što je protiv propisa jer u njoj ima kuvara.

Optužnica je moguća poslijje saslušanja koje još nije zakazano. Netanjahu nije za to osumnjičen, ali se protiv njega vode istrage zbog sumnje na korupciju u dva odvojena slučaja.