TUZLANSKI KANTON

Turističke patrole obilaze općine u Tuzlanskom kantonu: Provjeravaju se resursi, njihovo stanje i mogućnosti korištenja

Turistička patrola obišla lokalitete u Gračanici

H. Č.

10.9.2017

Kako bi snimili, odnosno izvršili inventarizaciju turističkih lokacija i potencijala u 13 općina Tuzlanskog kantona, u Ministarstvu trgovine, turizma i okoliša formirana je turistička patrola, koja ovih dana obilazi turističke lokacije i destinacije.  

Na čelu patrole je Hasan Sejdinović, stručni saradnik za turizam u spomenutom ministarstvu, a tu su i predstavnici Turističke zajednice, Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa TK, Eko-zeleni… Do sada je patrola boravila u općinama Čelić, Sapna, Teočak, Živinice, Kladanj, Banovići, Kalesija, Doboj-Istok i Gračanica.

- Želimo znati sve ono čime raspolažu općine kada je u pitanju turizam. Želimo izvršiti inventuru turističkih resursa, upoznati se s njihovim stanjem i mogućnostima korištenja. Loši prilazni putevi do turističkih lokacija te putokazi uglavnom su svuda problemi. U srednjovjekovnom gradu Soko kod Gračanice, nacionalnom spomeniku kulture, staroj Gradini, ni prići se ne može zbog privatnog posjeda pa ćemo sugerirati općinskim vlastima da prilaz ovom spomeniku bude riješen - kaže Sejdinović.

Turistička patrola u Gračanici, kako kaže stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa TK Rusmir Djedović, u Gračanici je posjetila staro jezgo Čaršije, odnosno Bijelu džamiju Ahmet-paše Budimlije, Medresu Osman-kapetana Gradaščevića te Sahat–kulu, potom kompleks Termi, izletište Vis, pravoslavnu i katoličku crkvu, spomenike iz daljnje i bliže prošlosti, kao i Konak, zgradu koju danas koristi Općina, a koju je prije stotinu i više godina gradila Austro-Ugarska monarhija.



Gradini Soko nemoguće prići. Gradini Soko nemoguće prići