GLOBUS

Nova prijetnja ISIL-a: Evropu će napadati dronovima

Avaz.ba

10.9.2017

Najveći gradovi Evrope i SAD uskoro bi se ponovo mogli naći na meti terorista vjernih 'Islamskoj državi', potvrdili su bezbjednosni stručnjaci u Vašingtonu (Washingtonu) na samitu posvećenom nacionalnoj bezbjednosti. 

Ipak, u bliskoj budućnosti terorističke bi organizacije napade mogle izvršavati dronovima i to modelima koji su vrlo lako nabavljivi u trgovinama i online. U Vašingtonu su se, piše Daily Mail, okupili ponajveći stručnjaci iz oblasti bezbjednosti Velike Britanije, Kanade i Njemačke. Njemački stručnjak Fridrih Gromes (Fredrih Gromes) izjavio je da bi dronovi mogli biti 'sljedeći korak u taktikama Islamske države, iako su komercijalno dostupni dronovi premali da nose veće bombe, pišu nezavisne.com.

Ipak, oni bi sasvim lako mogli nositi tzv. 'prljave bombe', tj. bombe koje bi raspršivale otrove ili hemikalije, prenose 24sata.hr. 

Gromes je također naglasio da su zadnje terorističke napade izveli 'vukovi samotnjaci' koji nisu dobili naredbe iz redova Islamske države, samo su bili inspirirani njom. I to je, kaže, budućnost terorizma - 'džihad bez predvodnika'.