GLOBUS

Francuska šalje vojsku zbog Irme, pobjeglo 250 zatvorenika

Avaz.ba

9.9.2017

Francuska vlada šalje još stotine vojnika i policajaca da ponovo uspostave red na francuskom dijelu ostrva Sveti Martin zbog pljačkanja i haosa poslije uragana.

Uragan Irma je uništio ostrvski zatvor iz kojeg je pobjeglo 250 zatvorenika.

Uz to, vlada je poručila svim stanovnicima tog dijela ostrva da ostanu u zatvorenom prostoru, a za Sen Marten i obližnje karipsko ostrvo Sen Bartelemi, takođe francusko, uputila je meteorološko upozorenje najvišeg stepena u trenutku kada se nova oluja, uragan Hose, spušta na to područje, prenosi AP.

Francuski premijer Eduar Filip saopštio je da Francuska od sutra šalje trupe Legije stranaca, paravojne snage i druga pojačanja na Sen Marten.

Francuska je tamo već poslala nekoliko stotina žandarma, vojnika i drugih pripadnika bezbednosnih snaga, ali je Filip priznao da oni deluju u teškim uslovima i da im je potrebna pomoć.

Na tom ostrvu je uragan Irma usmrtio više ljudi i nanio veliku štetu kućama, električnoj mreži i sistemu vodosnabdjevanja.

U međuvremenu, francuski mediji su javili da je ostrvski zatvor u uraganu Irma uništen i da je 250 zatvorenika trenutno na slobodi.