KOLUMNE

Čudo od djeteta

Dončić: Svi ga vide u NBA ligi

M. C.

10.9.2017

Prije nekoliko sezona niko osim velikih košarkaških eksperata u Sloveniji nije znao ko je Luka Dončić. Bio je to slabunjav dječak, visok, ali ne previše, i ni po čemu se nije naslućivalo da se radi o košarkašu.  

Danas, Luka je visok 201 centimetar i vjerovatno najtalentiraniji mladi košarkaš Evrope, ali i neko ko sa samo 18 godina na svojim plećima nosi teret nastupa za reprezentaciju svoje zemlje.

Dončić je tako u utakmici četvrtfinala Evropskog prvenstva bio glavna prevaga pa je Slovenija pobijedila Ukrajinu. Ubacio je plavokosi bek 14 poena uz 10 skokova i šest asistencija za samo 24 minute provedene na parketu.

Slovenci su tako zabilježili još jednu, šestu uzastopnu pobjedu na Eurobasketu. Jedni su uz Špance neporaženi na Eurobasketu, a za plasman među četiri najbolje ekipe Starog kontinenta borit će se s pobjednikom duela Latvija - Crna Gora.

Dončić je rođen 28. februara 1999. godine u Ljubljani. Karijeru je počeo u Olimpiji, da bi kao 13-godišnjak 2012. potpisao petogodišnji ugovor s Realom iz Madrida. S juniorima „kraljevskog kluba“ osvojio je Euroligu 2015. godine, kada je prebačen u seniorski tim.

Sa samo 16 godina i dva mjeseca postao je najmlađi košarkaš koji je ikada obukao Realov dres i igrao seniorsku službenu utakmicu.

Luka je sin nekadašnjeg košarkaša kraljevačke Sloge Saše Dončića, koji je karijeru kasnije nastavio u Sloveniji.

Igranje u Realu za mnoge je san. Luka ga je odsanjao već sa 16. Svi ga već vide, i to u vrlo bliskoj budućnosti, kao beka šutera jedne od NBA ekipa. Čini se da taj dan nije daleko.