REGION

U braku proveli 77 godina, pa u smrt otišli zajedno

Mileva i Radomir-Rako Drašković ( Vijesti.me)

(D. K.)

9.9.2017

Mileva i Radomir-Rako Drašković iz Gornjeg Polja kod Nikšića prošle godine proslavili su 77 godina braka, a prije nekoliko dana oboje su preminuli u roku od 24 sata.

Rodbina i prijatelji kažu da je sudbina htjela da i u smrt odu zajedno, nakon što su tri četvrtine stoljeća proveli u braku.

Rako je preminuo 6. septembra u 7 ujutro, a Mileva, godinu mlađa od supruga, u isto vrijeme sutradan. Sahranjeni su zajedno prije dva dana.

Portal Vijesti.me je u martu prošle godine pisao o tome da su Draškovići proslavili "dijamantsku svadbu", odnosno 75 godina braka. Djed Rako tada je otkrio i "recept" za dug i uspješan brak - "malo lukavstva, a dosta pameti".

Ništa mi u braku nije bilo teško, jer zajedno smo mogli sve savladati. Nikada nismo imali problema. Dešavaju se u braku svađe, ali to su bile sitnice koje momentalno naiđu i prođu. Nije bilo situacija da se nije moglo pretrpjeti. Nikada sa njom nisam 'ratovao' i lijepo smo drugovali sve ove godine - rekao je Rako.

Iza Draškovića je ostalo šestero djece - po tri kćerke i sina, unučad i praunučad, a četvrta kćerka koja je preminula imala bi godina gotovo koliko njih dvoje "bračnog staža".

Upućeni kažu da je iza Draškovića ostao i častan i pošten život.