GLOBUS

Njemačka uz Putina: Merkel podržala prijedlog Rusije, naredni korak ukidanje sankcija

Vladimir Putin i Angela Merkel

(D. K.)

9.9.2017

Berlin je pozdravio prijedlog Moskve da se na istok Ukrajine uputi misija UN kako bi se održalo inače klimavo primirje, što bi moglo da započne proces koji bi doveo do ukidanja sankcija Rusiji, rekao je za "Russia Today" ministar vanjskih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel).

Gabrijel je inicijativu za očuvanje mira ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao "prvim pravim korakom" do sveobuhvatnog političkog rješenja u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da želi da se ukinu sankcije Evropske unije protiv Rusije, ali samo ukoliko u Ukrajini bude uspostavljen mir.

Ono što nam je sada potrebno je da provedemo pregovore o uvođenju takvog prekida vatre, povlačenju teškog naoružanja. Zahvaljujući ruskom prijedlogu, sada smo u mogućnosti da to i uradimo - kazao je Gabrijel.

- I dalje ima nesuglasica oko detalja same mirovne misije, ali to ne bi trebalo da bude prepreka dijalogu - naglasio je Gabrijel.

Ukazavši na to da su za učestala kršenja prekida vatre krive i ukrajinske i pobunjeničke snage, Gabrijel smatra da je Berlin odavno za to da se u Ukrajini postavi velika naoružana misija UN.

Navodi da bi uspješno postavljanje mirovnjaka UN dovelo do stvaranja temelja za političko rješenje, što bi eventualno dovelo do ukidanja sankcija protiv Rusije.

Ovo su sitni koraci. Nemoguće je nadati se da će sve ići brzo - naglasio je Gabrijel, dodajući da su im na kraju potrebni dobri odnosi sa Rusijom, kao što su i Rusiji potrebni dobro odnosi sa Evropom.