GLOBUS

Makron: Provokacije Sjeverne Koreje su prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti

Emanuel Makron

(D. K.)

9.9.2017

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas je telefonom razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) i japanskim premijerom Šinzom Abeom (Shinzo) o stvaranju pritiska i novih sankcija nad Sjevernom Korejom, objavila je Elizejska palača.

Troje čelnika istaklo je potrebu za "ujedinjene i čvrste" reakcije međunarodne zajednice prema Pjongjangu, naglasio je Makronov ured.

Južna Koreja pripremala se na mogući novi test rakete Sjeverne Koreje koja obilježava godišnjicu svog osnivanja, sedmicu dana nakon svog šestog i najjačeg nuklearnog testa.

Ured francuskog predsjednika objavio je da su "opetovane provokacije" Sjeverne Koreje "prijetnje miru i međunarodnoj sigurnosti, te je prenio Makronove izraze "solidarnosti" s Japanom.

Tenzije na korejskom poluotoku eskalirale su ove godine kad je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ubrzao programe razvoja naoružanja i testirao nekoliko raketa od kojih je jedna preletjela Japan.

Stručnjaci vjeruju da se vlada u Pjongjangu bliži svom cilju razvoja moćnog nuklearnog oružja koje može doseći SAD, za šta je Tramp obećao da se neće dogoditi.