BIH

Dojučerašnji ugledni sarajevski doktori, sada liječe pacijente u Bahreinu, Švedskoj, Norveškoj....

Direktorica Izetbegović poznata i po prijetnjama uposlenicima da će im ''iščupati grkljan''

Piše: A. NUHANOVIĆ

9.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Širom svijeta, u bolnicama Bahreina, Švedske, Norveške, umjesto na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), vrsni bh. ljekari koji su i po 20 godina radili u toj najvećoj medicinskoj ustanovi u BiH, operirali na hiljade pacijenata i spašavali im živote, sada liječe strance. 

Njih čak 30 otišlo je nakon što je strahovladu na KCUS-u zavela direktorica Sebija Izetbegović! „Avaz“ je istražio gdje su oni sada. Mnogi koje smo kontaktirali kazali su nam da i dalje ne žele pričati o razlozima odlaska.


I dalje strahuju


Čak nam je u jednoj od poruka ljekar s dugogodišnjim radnim iskustvom na KCUS-u kazao da zbog porodice koja mu je ostala u Sarajevu ne smije pričati o razlozima odlaska.

- Ovo je gore nego u vrijeme kada je postojao Goli otok. Ne mogu da vjerujem da živimo u zemlji u kojoj svi moraju da šute jer se boje za svoj i život svoje porodice. Otišao sam jer sam otjeran, no, o tome ne smijem pričati - napisao nam je u poruci.

Dr. Nenan Vanis sa suprugom Selmom, koja je također radila na KCUS-u, trenutno se nalazi u Bahreinu. Dr. Vanis, bivši šef Instituta za gastroenterohepatologiju, prvi put se našao na udaru jer je bio pomoćnik bivšeg generalnog direktora KCUS-a Rusmira Mesihovića.

- Sa suprugom Selmom sam u Bahreinu, gdje radimo oboje na jednoj klinici - potvrdio nam je dr. Vanis, ne želeći detaljisati o razlozima odlaska.

U Bahreinu je i njegov dugogodišnji radni kolega, dr. Alden Prcić, subspecijalista urolog.


Viber prepiska jednog od bivših ljekara KCUS-a i našeg novinara

Znanje i stručnost dr. Edina Omerbašića, dugogodišnjeg dječijeg kardiohirurga na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a, također nisu bili dovoljni direktorici Izetbegović. I on je napustio našu zemlju.

Na dugom spisku, podsjetimo, su i dr. Edin Avdagić i dr. Besima Hadžihasanović, koji trenutno liječe pacijente na jednoj privatnoj klinici u Sarajevu, kao i profesorica medicinskih nauka, subspecijalista endokrinologije i dijabetologije, dr. Zelija Velija.

Otišli su “u privatnike” i specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije dr. Alemko Čvorak, dr. Alija Aginčić i dr. Reuf Karabeg. Svi su na KCUS-u bili duže od 20 godina.

Privatni laboratorij otvorio je i dr. Rijad Konjhodžić, inžinjer molekularne biologije i hemije.

Pritiske nije mogao trpjeti ni dr. Suad Rožajac, anesteziolog, s kojim se dr. Izetbegović obračunala ponajviše, jer se kao predsjednik Sindikata KCUS-a borio za prava uposlenih i ukazivao na probleme u ovoj bolnici. I dr. Rožajac sada radi u privatnoj klinici.


Duguje priču

Prije njega, na listi “za odstrel” prva se našla dr. Senka Mesihović-Dinarević, dugogodišnja direktorica Pedijatrijske klinike Jezero, o čijem su radu i profesionalnosti pacijenti imali samo riječi hvale.  

Otjeran je s Pedijatrije i dr. Dragan Đokanović, pedijatar i jedini neonatolog. Njegovim odlaskom ukinuto je Neonatološko odjeljenje.

Bivši direktor KCUS-a Rusmir Mesihović, koji je sada “samo” poslanik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH, o razlozima svoje smjene još ne želi govoriti, iako, kako kaže, cijelu priču javnosti duguje, ali smatra da će “istina izaći na vidjelo kad bude vrijeme”.

Mesihovićev savjetnik dr. Ademir Spahić poslije više od 20 godina rada na KCUS-u završio je na birou! Poznat je snimak s YouTubea koji je zgrozio javnost, a gdje se jasno čuje kako Sebija Izetbegović dr. Spahiću prijeti: „Spomeni me još jednom, zapamtit ćeš me za života!“

Inače, dr. Suad Rožajac, bivši predsjednik Sindikata uposlenih u Kliničkom centru Sarajevo, javno je kazao da Sebija Izetbegović prijeti uposlenicima da će im “iščupati grkljan”!

Dolaskom nove Uprave, KCUS je napustio i dr. Adnan Hadžimuratović. Smijenjen je s mjesta šefa Klinike za dječiju hirurgiju, a na njegovo mjesto imenovan je Zlatan Zvizdić, blizak rođak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića. Dr. Hadžimuratović je ljekar nogometnog fudbalskog saveza BiH.

U norveškoj bolnici, kako saznajemo, nakon odlaska s KCUS-a, zaposlio se prof. dr. Nedžad Šehović, subspecijalista plastične hirurgije.

Pacijenti u KCUS-u više nemaju mogućnost ni da ih liječi prof. dr. Goran Akšamija, subspecijalista abdominalne hirurgije, koji je sada zastupnik u Skupštini KS.

Privatnu ordinaciju na Skenderiji otvorio je i prof. dr. Mehmed Kulić, subspecijalista kardiolog, koji nam je to i sam potvrdio.

Otišla je i ugledna profesorica Ajša Meholjić, koja je od maja 2001. godine radila na Pedijatrijskoj klinici kao šef Odjela za razvojnu dijagnostiku i rehabilitaciju djece. Riječ je o uglednoj profesorici, specijalisti fizijatrije, koja se školovala u eminentnim klinikama širom Evrope, od Beča, Ljubljane, Antalije, Istanbula, Halifaksa (Kanada)...

Ko je još napustio KCUS


  •  dr. mr. sci. Huida Hajjir Karčić, subspecijalista oftalmolog   
  • prim. dr. Suad Karčić, subspecijalista oftalmolog  
  •  dr. Mubera Hasanović, pedijatar  
  •  dr. Sabina Kurtagić, subspecijalista pedijatrijski gastroenterolog  
  •  prof. dr. Nada Koluder, subspecijalista infektolog (otišla u penziju) 
  •  prof. dr. Elma Kučukalić, nekadašnja šefica Nuklearne medicine (otišla u penziju) 
  •  mr. dr. Sejfulah Perva, subspecijalista ginekolog 
  •  dr. Ivanka Hizar, subspecijalista neuropsihijatar 

  •  dr. Samra Šoškić, subspecijalista dermatolog 

  •  prof. dr. Nedžad Šehović, subspecijalista plastične hirurgije 
  •  dr. sci. Adnan Delić, subspecijalista kardiolog 
  •  dr. Almir Hadžić, subspecijalista infektolog 
  •  prof. dr. Hajrija Konjhodžić-Raščić, Klinika za stomatologiju 
  •  dr. Emina Kasumagić, subspecijalista dermatolog  
  •  dr. Mirsad Kacila, šef Instituta za bolesti srca  


Obračun i sa sestrama

Obračunala se nedavno direktorica i s glavnom sestrom na Klinici za onkologiju. Mejra Viteškić i dalje je, doduše, na KCUS-u, ali više ne kao glavna sestra, nego radi kao medicinska sestra na tom odjelu. Smijenjena je jer onkološke pacijentice nije spriječila da protestiraju. O njihovom nezadovoljstvu i buntu mediji su pisali, a to su uradile jer aparati za zračenje nisu sedmicama bili u funkciji.