GLOBUS

Le Pen: Odlučna sam da stranku pretvorim u snagu promjene

Marin Le Pen

(D. K.)

9.9.2017

Marin Le Pen (Marine), predsjednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, oslabljene i podijeljene poslije njenog poraza na predsjedničkim izborima, izjavila je danas da će biti "odlučna u namjeri" da stranku pretvori u "snagu promjene".

- Vraćam se poslije ljetne pauze s velikom odlučnošću i obavezom da se djeluje, ne zbog mene, već zbog vas - kazala je Le Pen na skupu oko 500 pristalica stranke na sjeveroistoku Francuske.

- Naša politička porodica je jedina sposobna da bude oličenje promjene - rekla je Le Pen, koju je u drugom krugu predsjedničkih izbora porazio centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Prema njenim riječima, Nacionalni front predstavlja "stub političke i ideološke stabilnosti sa odlučnim stavovima".

Njena stranka je na parlamentarnim izborima održanim u junu dobila osam od ukupno 577 poslaničkih mjesta.

Francuski mediji prenijeli su da oko 40 posto Francuza smatra da u zemlji ne postoji "prava opozicija", dok je 47 posto ispitanika navelo da ne vjeruje da bi Le Pen mogla zaista da promijeni stvari u zemlji.

Televizija BFMTV javila je da je iako Le Pen i dalje "dinamičan i hrabar političar", mnogi Francuzi smatraju da je ona "politička ličnost koja izaziva zabrinutost".