TUZLANSKI KANTON

Biser TK početkom oktobra na dobošu: 3,2 miliona KM za "Mušku vodu"

"Muška voda" na Konjuhu: Neuspješnih šest dosadašnjih prodaja

E. SKOKIĆ

9.9.2017

Početkom oktobra bit će raspisan novi javni poziv za prodaju kladanjskog preduzeća „Konjuh“. Šest prethodnih pokušaja prodaje svojevrsnog bisera Tuzlanskog kantona bilo je neuspješno, a teško je očekivati da će ovo preduzeće biti prodano u prvom krugu novog javnog poziva.

Zračna banja

- Sudski vještaci procijenili su vrijednost kompleksa na oko 3.280.000 KM. Kompleks se proteže na 66 dunuma, a sadržava hotel „Muška voda“, bungalove, igrališta, izletišta, ski-stazu... - kaže stečajna upravnica Asima Pračić.  

U dosadašnjem dijelu stečajnog postupka oko 900.000 KM bilo je usmjereno na saniranje dugova prema radnicima. Potraživanja, osim radnika, imaju dobavljači, porezne uprave i drugi.

- Postoje zainteresirani za kupovinu kompleksa, ali za sada ništa nije konkretizirano. Početna cijena je 3,2 miliona KM, a vidjet ćemo hoće li biti ponuđača i koliko će se taj iznos eventualno povećati – pojašnjava Pračić.  

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić ističe da je kompleks na planini Konjuh izuzetno značajan za cijelu regiju, jer predstavlja motor privrednog razvoja lokalne zajednice i turizma cijelog područja.

- Vlada TK u vođenju stečajnog postupka nema nikakve ingerencije, ali smo stajališta da ne smije biti cjepkanja kompleksa. Također, insistiramo da kompleks nastavi s radom, jer je svojevremeno ova vazdušna banja bila omiljeno okupljalište sportskih kolektiva u bivšoj Jugoslaviji i brojnih drugih gostiju – ističe Gluhić.

Gorući problemi

U toku mandata ministar Gluhić je riješio niz gorućih problema, a uspješna privatizacija i obnova kompleksa „Muška voda“ za njega bi predstavljala i ličnu satisfakciju.  

- U ovom kompleksu turističke aktivnosti mogu se odvijati 365 dana u godini. Želimo ubrzati kompletnu proceduru, jer „Muška voda“ je pokretač razvoja lokalne zajednice i Tuzlanskog kantona - kaže ministar Gluhić.