BIH

Zarade u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika: Predsjedništvo aminovalo povećanje primanja sa 475 na 3.805 maraka!

Predsjedništvo BiH: Članovima Komisije dali status imenovanih osoba

S. DEGIRMENDŽIĆ

9.9.2017

Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić, Radoje Vidović i Goran Milojević imaju pojedinačnu plaću u visini od 3.805,52 marke! Podatak je ovo iz odgovora na pitanje poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saše Magazinovića upućenog Komisiji nakon informacije u javnosti da se promijenio status čelnika ove komisije.

Strani članovi

U odgovoru su potvrdili i da su naknade za dva od tri člana u 2015. iznosile 2.000, a u 2016. godini 475,69 KM. Iz ovoga je jasno da su čelnicima Komisije primanja povećana za čak osam puta! Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika nisu htjeli decidirano odgovoriti na Magazinovićevo pitanje „je li došlo do promjene statusa članova Komisije i ako jeste, ko i kada je donio tu odluku“. Odgovorili su samo da su ta pitanja, između ostalog, regulirana Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir.   

Magazinović, koji je u Parlamentu BiH inicirao otvaranje pitanja zašto su ranijom Odlukom Predsjedništva BiH koju je potpisao Bakir Izetbegović prošle godine iz Komisije isključena dva međunarodna člana, iako Dejtonski sporazum propisuje njihovo učešće u radu ovog tijela, za „Dnevni avaz“ kaže da je nevjerovatno da se u Komisiji u slučaju pitanja o njihovom statusu poziva na Aneks 8 tog sporazuma.

- A da im nije palo na pamet da se na isti dokument pozovu kada je Predsjedništvo BiH otjeralo strance iz Komisije kao jedan od koraka da se nacionalni spomenici pretvaraju u atraktivne poslovne lokacije kao što je slučaj s Tašlihanom u Sarajevu. Upravo u Okvirnom sporazumu za mir piše da se Komisija sastoji od tri domaća i dva strana člana – kaže Magazinović. 

On ističe da je nepojmljivo da su primanja za tri člana Komisije ovoliko uvećana.

- Osim nerazumljivog i enormnog povećanja plata čelnicima Komisije, indikativno je i to da je povećanje njihovih plata napravljeno preko leđa ostalih zaposlenika ove institucije kojima su plate ostale iste. Sve je to napravljeno uz aminovanje državnog vrha - ocijenio je Magazinović.


Faksimil „Službenog glasnika“: Predsjedništvo BiH članovima Komisije dalo status ombudsmana

Vraćaju naknade

U Vijeću ministara već duže vrijeme nastoje određenim komisijama i drugim tijelima vratiti enormna primanja, koja su na prijedlog poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damira Arnauta ograničena na 475 KM i to je trenutno bez ikakvih izuzetaka odredba aktuelnog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

U ovoj komisiji ne da su samo vraćeni stari iznosi naknada nego je njenim čelnicima data basnoslovna plaća, što im je omogućilo Predsjedništvo BiH kada je nedavno izmijenilo Odluku o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, davši trojici članova status imenovanih osoba, i to onaj koji je analogan rangu ombudsmana za zaštitu ljudskih prava u BiH.

Magazinović: Spomenike pretvaraju u poslovne lokacije

Nagrada za Tašlihan 

Upućeni tvrde da je na ovaj način Komisija nagrađena jer je poništila raniju odluku sastava ove komisije iz 2008. da se iz graditeljske cjeline Gazi Husrev-begovog bezistana s dućanima u Sarajevu, koja je nacionalni spomenik BiH, izuzme dio Tašlihana, nekadašnjeg kamenog karavan-saraja. Ostaje još samo da se otkrije ko će dobiti ovu parcelu u srcu Baščaršije da na njoj gradi neki poslovni objekt, što su mu omogućili članovi Komisije i Predsjedništvo BiH.