BIH

Mirni protesti protiv hidroelektrana: Stanovnicima Kruščice podrška stigla iz nekoliko bh. gradova

Fena

9.9.2017

Stanovnici nekoliko bh. gradova okupili su se danas u Kruščici, općina Vitez, na mirnom protestu solidarnosti s mještanima ovog naselja, koji već mjesec i pol protestvuju protiv izgradnje mini hidroelektrana na tom području.

I na ovom skupu, mještani Kruščice su poručili investitorima i predstavnicima vlasti da neće dopustiti izgradnju dviju hidroelektrana, koje su planirane na rijeci Kruščici. 

"Nećemo odustati... Jedinstveni smo i nećemo dopustiti izgradnju hidroelektrana. Ako centrale ovdje dođu povući će nam i pitku vodu, a ja to ne želim za svoju djeca i unuke", kazala je Ekrema Hurem. 

Mirnom protestu mještana Kruščice pridružili su se i članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH, čiji je predstavnik Viktor Bjelić upozorio da je u BiH na djelu ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana, iako su dosadašnja iskustva pokazala da one ne donose korist građanima. 

"Do sada nismo vidjeli nijedan pozitivan primjer, odnosno da je neka mini hidroelektrana donijela dobrobiti lokalnoj zajednici i da rijeka nije presušila. Tu nema govora o bilo kakvom održivom razvoju, nego isključivo o privatnom interesu. Svaka hidroelektrana zahtjeva branu koja usporava tok rijeke, dolazi do snižavanja kvalitete vode, odnosno gubitka kisika, a to je mrtva voda", kazao je Bjelić. 

Mještani Kruščice poručili su da ne odustaju od borbe protiv izgradnje hidroelektrana, iako ih je prošli mjesec policija spriječila pri blokadi puta izvođačima radova. 

" Tražimo da Kantonalni sud u Novom Travniku zabrani sve radove. Trenutno ih nema, a mi nismo nikoga vrebalno vrijeđali i napadali, nego smo se samo pojavljivali među radnicima i tražili da odustanu od radova", kazao je Đelilović. 

Stanovnici Kruščice i danas su zatražili pomoć od nadležnih institucija, uz upozorenje da će hidroelektrane uništiti rijeku, te okolno izletište i njegove turističke potencijale.