ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Otvorena džamija u džematu Varošište kod Zenice | Reis ef. Kavazović: Ovaj kraj je kroz historiju značio mnogo u odbrani naše zemlje i našeg naroda

( J. Hadžić)

Piše: E. D.

9.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

U prisustvu više od hiljadu vjernika danas je svečano otvorena džamija u džematu Varošište u blizini Vranduka kod Zenice čiji su vakifi braća hadži Ismet i hadži Besim Begić s porodicama, inače poznati privrednici iz Zenice. 

Kamen temeljac za izgradnju ove džamije postavljen je 31. jula 2015. godine, a svečano proklanjavanje održano je 5. juna 2016. godine. 

Današnju svečanost uveličao je i reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović kojem je uz vakife i pripala čast da otvori novosagrađenu džamiju.

U svom obraćanju prisutnima, reis ef. Kavazović je izrazio zadovoljstvo što je došao podno Vranduka, kako je rekao, jedne od kapija naše voljene domovine Bosne i Hercegovine. Reis je poručio da je ovaj kraj kroz historiju značio mnogo u odbrani naše zemlje i našeg naroda. 

- Niko nikad Bošnjake nije s polja ugrozio od stare Bosne, od naših starih banova i kraljeva bosanskih. Bosnu su ugrožavali naši velikaši, međusobne svađe i razmirice, međusobna nesloga. Da smo 1992. godine bili ovako posvađani i da nas Allah dž.š. nije počastio sa Alijom Izetbegovićem ne znam šta bi s nas bilo. Pozivam odgovorne Bošnjake da ne izbjegavaju jedni druge. Pozivam ih da sjednu i razgovaraju o svim krupnim pitanjima. Vukovi zavijaju, nisu nikad ni prestali. Nisu nas nikad prestali nazivati hereticima. Ali, heretik je onaj ko želi da ima vlastiti put i da ga bira, niko da nam ga ne nameće. Kao Bošnjaci, kao narod, moramo čuvati vlastiti put i kad je teško stisnuti zube. Nije nikada bilo lahko u Bosni, ali u Bosni je mogao opstati samo ovakav narod kakvi smo smi, kakvi ste vi. Ovdje slabići nikad nisu mogli živjeti. Ovdje su mogli živjeti samo hrabri ljudi – poručio je, između ostalog, reis ef. Kavazović.