GLOBUS

Irma opustošila Kubu i nastavila put prema Floridi: Ovo je pakao

Avaz.ba

9.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Uragan Irma ostavio je svoj trag uništenja na Karibima, a procjenjuje se da je utjecao na više od 1,2 miliona ljudi. Broj poginulih u petak je na Karibima nastavio rasti, a poznato je da je barem 20 ljudi do sada poginulo. 

Uragan Irma trenutno dosta brzo prolazi sjevernom stranom otoka Kube. Tokom sljedećih desetak sati doći će pred Havanu, a zatim će naglo zaokrenuti na sjever direktno na poluotok Floridu. Na Kubi su odradili sve po planu i ne bi trebalo biti mnogo žrtava no vjerovatno će biti dosta materijalne štete s obzirom na snagu sistema.

Iako će sutra oko podneva krenuti direktno na Floridu, zbog veličine samog tijela uragan Irma djelovat će na jugu Floride već sutra u ranijim jutarnjim satima po našem vremenu, dok rubni vjetrovi uragana zapljuskuju jug Floride već sada.

Očekuje se kako će Irma udariti obalu Floride sutra oko 16 sati po našem vremenu. U ovim trenucima vjetrovi u uraganu pušu brzinom od oko 240 do 260 kilometara na sat.

Patrick Oppmann, dopisnik CNN-a iz kube putem Twittera prenosi svoja iskustva iz Kube nad kojom je trenutno uragan Irma. Situaciju je opisao "paklenom".

"Irma je Kubi priredila pakao, vjetrovi ne popuštaju", poručio je između ostaloga Oppmann.