TENIS

Južnoafrikanac nezaustavljiv: Kevin Anderson u finalu US Opena

Anderson: Odlična predstava u polufinalu

D. K.

9.9.2017

Južnoafrički teniser Kevin Anderson plasirao se u svoje prvo Gren Slem (Grand Slam) finale u karijeri.

Anderson je kasno noćas u polufinalu US Opena nakon preokreta bio bolji od Španca Pabla Karenja-Buste (Carreno-Busta) rezultatom 3-1 (4-6, 7-5, 6-3, 6-4). Meč je trajao dva sata i 57 minuta.

Uprkos činjenici da Karenjo-Busta do polufinala protivnicima nije prepustio nijedan jedini set (set-količnik 15-0), Španac protiv 32. igrača svijeta jednostavno nije imao rješenja. Bio je to treći poraz Karenjo-Busti od Andersona iz isto toliko duela.

Prvi set Karenjo-Busta riješio je u svoju korist sa 6-4. Ključni detalj dogodio se u 7. gemu, kada Španac koristi drugu brejk loptu, što mu je bilo dovoljno da osvoji 16. uzastopni set na turniru u Njujorku. No, nastavak meča donio je mnogo kvalitetniju igru Andersona.

Prvi je do osjetljivije prednosti u drugom setu došao Anderson, kojem brejk u 4. gemu ipak nije bio dovoljan. Karenjo-Busta ekspresnim ribrejkom vraća se u igru. No, Španac nije uspio izdržati pritisak u servis gemu kada je servirao za tajbrejk i posustaje, a Anderson to znalački koristi za 7-5.

Identična situacija iz drugog preslikala se i u treći set. Naime, Anderson ponovo protivniku oduzima servis u četvrtom gemu, ali ovaj put mu je to bilo dovoljno jer je do kraja odservirao onako kako najbolje zna.

I u četvrtom setu razlika između dva tenisera ogledala se u samo jednom brejku. Ponovo je Anderson bio taj koji je protivniku "slomio" servis, a potom do kraja rutinski odbranio svoj početni udarac za konačnih 6-4.

Inače, Andersonu je ovo najveći uspjeh u karijeri, imajući u vidu da je do sada osvojio svega tri ATP titule (Johannesburg 2011., Delray Beach 2012., Winston-Salem 2015.).

Južnoafrikanac u finalu US Opena čeka boljeg iz duela Španca Rafaela Nadala i Argentinca Huana Martina del Potra (Juan), koji svoj meč igraju naredni na "Artur Ashe" stadionu u Njujorku.

U ženskom finalu, koje je na programu večeras od 22 sata po srednjeovropskom vremenu, igrat će dvije Amerikanke - Sloun Stivens (Sloane Stephens) i Medison Kiz (Madison Keys).

Pogledajte meč loptu za Andersona: