GLOBUS

Američki Kongres podigao granicu zaduženja i usvojio hitnu pomoć nakon uragana Harvi

Ilustracija

(D. K.)

8.9.2017

Američki Kongres velikom je većinom usvojio zakon kojim deblokira hitnu pomoć od 15,25 milijardi dolara za žrtve tropske oluje Harvi (Harvey) i podigao granicu zaduženja do 8. decembra.

Nakon zelenog svjetla Senata u četvrtak, zastupnici su s 316 glasova prema 90 izglasali taj tekst postignut kompromisom između predsjednika Donalda Trampa (Trump) i demokratske manjine.

"Hvala kolegama iz Kongresa", napisala je na Twitteru jedna republikanska zastupnica Floride, države koja se priprema na nalet uragana Irma ovog vikenda.

Opozicija je u potpunosti došla iz republikanske stranke, naročito iz konzervativnog krila, koja se skandalizira jer hitna finansijska pomoć ne dolazi od ušteda iz drugih dijelova budžeta.

Konzervativci, također, žale što je legalna granica duga pomaknuta mimo strukturne reforme.

Povišenje te granice garantuje i da će SAD ispuniti svoje obaveze prema dugu krajem septembra, jer je to bio prioritet koji je odredio predsjednik Tramp.

Tim zakonom finansira se savezna država do 8. decembra, čime se izbjegava moguće zatvaranje vlade početkom nove budžetske godine koja počinje 1. oktobra.

Finansiranjem države tokom tri sljedeća mjeseca Amerikanci mogu odahnuti dok tražimo stalno rješenje tokom sljedećih mjeseci - rekao je jedan dužnosnik Bijele kuće.

Zakon usvojen danas produžuje do 8. decembra javni program osiguranja protiv poplava, koji je bio pri isteku.