TENIS

Najbogatiji teniser na svijetu dolazi sa Balkana: Iza njega su ostali Federer i Nadal

Avaz.ba

8.9.2017

Najbolji srbijanski teniser svih vremena Novak Đoković, i dalje je najveći bogataš u svijetu tenisa svih vremena.

Iako je njegova karijera trenutno u minus fazi, iako je bez osvojenog važnog turnira ove godine, njegovo bogatstvo akumulirano zaradom na turnirima i dalje je najveće naspram konkurencije, a ona je, to je valjda jasno, paklena, piše telegraf.rs.

Prema posljednjoj listi koja je sastavljena uoči same završnice US Opena, u konkurenciji igrača koji su u historiji imali najveću turnirsku zaradu, Novak je prvi sa sumom od 91.994.914 eura, što je za milion i dvjesto hiljada eura više od najtrofejnijeg Grend slem igrača svih vremena Rodžera Federera (Roger Federer) - 90.298.501.

Zanimljivo je i to da je Novak finansijski i dalje ispred Švicarca (samo kada je zarada od turnira riječ) iako Federer ima sedam više osvojenih turnira "velike četvorke" od srbijanskog asa, od kojih je ove godine podigao dva (Australijan Open, Vimbldon).

Naravno, ono što je Đokovića postavilo na pijadestal svjetskog tenisa kada je novac u pitanju, uz Grend slem titule naravno, je gomila ovojenih Master turnira koji u smislu novca imaju skoro jednaku vrijednost sa Australijen Openom, Roland Garosom, Vimbldonom i US Openom. Novak je, podsjetimo, u karijeri osvojio 12 Grend slem titula - manje i od Federera i od Rafaela Nadala (14), piše telegraf.rs. 

Španac je, zanimljivo, po zaradi na turnirima prilično daleko iza Srbina i Švicarca sa akumuliranih 72.293.329 eura. 

Neponovljiva Serena Vilijams (Serena Williams), vlasnica rekordne 23. Grend Slem titule, zauzima visoko četvrto mjesto na ovoj pretežno "muškoj" listi sa 70.763.171.