AUTO-MOTO

Ferrari slavi 70. rođendan

Avaz.ba

8.9.2017

Italijanska kompanija Ferrari, poznata po automobilima vrijednim više miliona eura, kao i po trkačkim vozilima, ovog vikenda slavi 70. rođendan. 

Planirano je tri dana slavlja, najprije u Milanu, gdje će se okupiti oko 500 vozila, zatim u Modeni i najzad u Maranelu, rodnom mjestu Ferrarija gdje će biti prisutni probrani gosti. 

- Ferrari je mitska marka, imaju odlične rezultate na trkama i predstavljaju vrhunac sportskih automobila - rekao je historičar automobilizma Patris Verže (Patrice Verge). 

U "ferariju" ima "magije koju proizvodi buka". 

Verže je naveo da je "imati 'ferari' i biti viđen u njemu dio igre". Jedinstvena priča u historiji automobilizma počela je 1929, kada se propeti konj ispod italijanske zastave prvi put pojavio na trkačkim automobilima alfa romeo. Jedan od vozača je bio izvjesni Enco Ferari (Enzo Ferrari). Tek poslije rata, 1947, je prvi model ferrarija, ferrari 125 S, izašao iz fabrike u Maranelu i provozao nekoliko krugova ulicama Modene. Ferrari 125 S je na sebi imao simbol koji će postati zaštitni znak marke, crnog konja u čast Frančeska Barake (Francesco Baracca), italijanskog pilota-asa iz Prvog svjetskog rata koji je njime ukrasio svoj avion. 

Enco Ferari je kasnije pričao kako mu je majka Barake, koji je poginuo u borbi 1918, rekla da na automobile stavi propinjućeg konja njenog sina jer će mu donjeti sreću. Žuta pozadina je simbol Ferrarijeve rodne Modene. Ferrariji su se odmah nametnuli kolektivnoj mašti. Ti automobili su predodređeni za "sretnu nekolicinu", spremnu da izdvoji od 150.000 eura do više od milion eura, u slučajevima ograničenih serija.