PUTOVANJA

Kad se sve baci na papir: Kako mladi iz BiH mogu uštedjeti u Austriji

Lolamagazin

8.9.2017

Studenti iz BiH sve češće svoje školovanje nastavljaju u Austriji, većinom na univerzitetima u Gracu i Beču.

Kao prvo, potrebna je boravišna dozvola, za čije dobivanje jedan od preduslova jeste potvrda da ste primljeni na neki od univerziteta u Austriji, sa kojom idete u diplomatsko predstavništvo svoje zemlje u Austriji i pokrećete proceduru za dobivanje dozvole. Zatim, dok ste u Austriji neophodno vam je zdravstveno osiguranje, koje studenti plaćaju oko 50 eura mjesečno.

Kako navode na sajtu studiraj.eu, za sticanje studentske vize u Austriji potrebno je na računu imati dovoljno novca za cijelu godinu.

- Za osobe ispod 24 godine, taj iznos je 481,75 eura mjesečno, dok osobe preko 24 godine moraju imati 872,31 eura mjesečno za život. Obzirom da se prilikom predaje zahtjeva za vizu traži svota za cijelu narednu godinu, ona treba da iznosi otprilike 5781 eura za mlađe od 24, a za starije 10.468 eura. Sa spomenutim iznosima ste na „sigurnoj strani“. Međutim, iskustvo je pokazalo da prolazi i manja svota novca: dva semestra broje ukupno 8 mjeseci, tako da je nekada dovoljno priložiti i 481,75 puta 8, odnosno 872,31 puta 8 eura.“

Gradski prevoz se plaća semestralno i košta skoro 200 eura za četiri mjeseca. Tokom februara, jula, avgusta i septembra cijena je skoro 30 eura. Međutim, ove cijene važe za studente mlađe od 26 godina, dok oni stariji tokom cijele godine mjesečno daju 49,50 eura na prevoz. Njima se nudi i godišnja karta od 449 eura.

Studenti mlađi od 26 godina mogu kupiti OBB Vorteilskarte, odnosno kartu koja im obezbjeđuje popuste na svaku vožnju vozom. Ona na godišnjem nivou košta 19 eura.

- Postoji i Mitfahrgelegenheit stranica, gdje možeš da putuješ sa ljudima i dijeliš troškove puta, a i putnici ostavljaju komentare o vožnji i vozaču, tako da je prilično sigurno. Za odlazak kući postoje grupe na Fejsbuku, poput Prevoz Grac-Banja Luka, Beč-Banja Luka i slično, a funkcionišu po istom principu kao Mitfahrgelegenheit i uglavnom je oko 15-20 eura. Meni je to lično super opcija, jer je uglavnom dobra ekipa koja vozi, a brže je i komfornije. Najjeftinija povratna karta za autobus je 20 eura za studente - kaže Banjalučanka Tamara Novković, koja trenutno studira arhitekturu u Gracu.

Smještaj

Tamara kaže da je u Gracu najpopularniji i najpovoljniji vid smještaja u stanovima sa nekoliko soba, gdje osobe dijele kuhinju i kupatilo.

- Jedino je pitanje ko je spreman na takav način zivota, jer uvijek postoji nešto što nekome nije po volji, od partijanja cimera do prljavih zajedničkih prostorija i slično. Domovi su već nekoliko godina prilično skupi i koliko znam samo jedan dom u Gracu ima obroke. Ja sam bila u njemu i u to vrijeme sam plaćala 356 eura za malu dvokrevetnu sobu, gdje je čitav sprat djelio kupatilo i wc. Jednokrevetne sobe u domovima su jako skupe i izađu gotovo jednako, a možda i skuplje nego mala garsonjera u kojoj ipak imaš svoj mir i ne djeliš kuhinju i kupatilo sa čitavim spratom - govori Tamara, piše Lola magazin.

Hrana

Ona preporučuje da studenti hranu kupuju po supermarketima poput Lidla I Hofera, u kojima mogu pronaći pristupačne cijene i kvalitetne proizvode, ali i po malim turskim marketima, gdje je voće i povrće „zaista ima ukus i miris“.

- Supermarketi Spar, Billa i Merkur su dosta skuplji, ali se također na akcijama mogu naći povoljne stvari. Uglavnom sve te reklame sa akcijama dolaze na kućnu adresu. Tako da, onaj ko prati može i da nađe odlične stvari jako povoljno, a i hrana je nešto na čemu ne bismo trebali previše da štedimo, treba preživjeti sve studentske dane i stres - ističe ona, te dodaje da menzi u Gracu nema dovoljno, u blizini dva najveža fakulteta se nalaze menze u kojima studenti mogu dobiti popust na hranu, pa ih glavni obrok košta između 5 i 8 eura.

Putovanja

Kako Tamara ističe, stvar na koju se zaista isplati dati novac jesu putovanja, koja se mogu rezervisati po pristupačnim cijenama na stranicama poput urlaubspiraten.at.

Zahvaljujući povoljnim linijama Flixbusa omogućen je jeftin prevoz do Beča, Praga, Bratislave, Budimpešte…