LIFESTYLE

Gej par došao u pekaru i tražio tortu za vjenčanje: Uslijedio je šok

Avaz.ba

8.9.2017

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa stala je na stranu pekara iz Kolorada koji je odbio da napravi tortu za vjenčanje istopolnog para, piše “Vašington post”.

Ministarstvo pravde popunilo je saopštenje u ime pekara Džeka FIlipsa, koji je prekršio Antidiskriminacioni zakon Kolorada odbijanjem da napravi tortu za proslavu vjenčanja Čarlija Krega i Dejvida Malinsa 2012. Filips je rekao da ne pravi torte za istopolne parove jer to vrijeđa njegova religiozna uvjerenja.

Vlada se složila s Filipsom da je njegova torta oblik izražavanja i da ne može koristiti svoj talenat za nešto u šta ne vjeruje.

“Primoravanjem Filiposa da učestvuje u ceremoniji koja krši njegova religiozna uvjerenja krši njegova prava garantovana Prvim amandmanom”, istakao je advokat Džefrei Vol.

Ovaj slučaj naći će se uskoro pred Vrhovnim sudom SAD.

Odluka Ministarstva da podrži Filipsa posljednji je u nizu koraka Trampove administracije da uvede novu politiku što se tiče gej prava, nakon blokiranja transrodnih osoba da služe vojsku i uputstvima u školama kako se prilagoditi transrodnim učenicima, naveo je “Vašington post” .

Ministarstvo je takođe zauzelo stav da gej radnici ne mogu dobiti zaštitu na radu prema federalnom antidiskriminacionom zakonu.