BIH

Iduće sedmice Odbrane Orića i Muhića iznose završnu riječ

BIRN

8.9.2017

Pred Sudom BiH će naredne sedmice završnu riječ iznijeti Odbrane Nasera Orića i Sabahudina Muhića, optuženih za ratni zločin počinjen na području Bratunca i Srebrenice.

Orić i Muhić su optuženi za ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Suđenje im je počelo u januaru 2016. godine, a završna izlaganja Odbrana zakazana su za utorak, 12. septembar.

Prvog dana iduće sedmice planiran je početak suđenja Draganu i Zdravku Lubardi te Ozrenu Planojeviću, trojici bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za ratni zločin počinjen u Rogatici.

Istog dana planirano je iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH na suđenju Žarku Vukoviću, koji je optužen da je više puta silovao žensku osobu na području Foče, kao i Saši Savinoviću, optuženom za zločine počinjene u Mostaru.

Odbrana Milana Gavrilovića, optuženog za zločine na području Prijedora, također će svoju završnu riječ iznijeti u ponedjeljak.

Tužilaštvo BiH i Odbrane će završna izlaganja imati i u srijedu i petak na suđenju Ivanu Mediću i Tonći Rajiču, optuženima za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine. Za četvrtak je zakazana završna riječ Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”. Tužilaštvo BiH za ove zločine tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Nermina Kalembera i Šerifa Mešanovića.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja i za ratne zločine počinjene u drugim gradovima.