NOGOMET

Meho Kodro uoči susreta protiv Belgije i Estonije: Spustite tenzije, za dobrobit svih nas

Piše: A. MIZDRAK

8.9.2017

Osjećanja Mehe Kodre bila su pomiješana proteklih dana. Legendarni Mostarac i sadašnji trener švicarskog drugoligaša Serveta bio je tužan zbog poraza nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine od Kipra (2:3), ali i ponosan zbog činjenice da je njegov sin Kenan postigao prvjenac u dresu bh. reprezentacije protiv Gibraltara (4:0).

Iz svog doma u Ženevi Kodro redovno prati sva dešavanja oko reprezentacije BiH i gotovo je uvjeren da će „Zmajevi“ vidjeti baraž.

Vratiti povjerenje

- Malo nas je omeo Kipar. Odigrali smo korektno prvo poluvrijeme, ali rezultat 2:0 je veoma opasan. Kiprani su postigli gol na vrijeme i dobili su krila, samopouzdanje im je poraslo, a nama je opadalo. Izgubili smo utakmicu koja se obično mora dobiti kada se onako počne odvijati – počeo je razgovor Kodro.

Legendarni Mostarac apelira na javnost u BiH da spusti tenzije, kako igračima i selektoru Mehmedu Baždareviću ne bi dodatno stvarala pritisak uoči najvažnije utakmice protiv Belgije (7. oktobar).

- Moramo vratiti samopouzdanje, vidim da se dosta negativno piše o reprezentaciji BiH. Naravno, kritike su opravdane, ali sada im nije mjesto, sada moramo ojačati i vratiti povjerenje. Spustimo tenzije za dobrobit svih nas koji volimo BiH. Ovi isti igrači su nas obradovali hiljadu puta i opet će – kaže Kodro.

Potom se osvrnuo i na selektora Baždarevića.

- Meši je sigurno najteže. Isti hljeb jedemo i znam specifičnosti trenerskog posla, ali on nije jedini krivac za poraz od Kipra. Odgovornost je jednaka i kod njega i kod igrača. Uprkos svemu, vjerujem da će Meša sa svojim saradnicima spremiti tim uoči odlučujućih utakmica protiv Belgije i Estonije. Bez obzira na sve, Baždarević je pokazao da se na njega može računati. Odigrali smo mi neke sjajne partije s njim na čelu. Treba ga pustiti da u miru priprema utakmice – rekao je Kodro.

A kako pobijediti Belgiju?

- Ne igramo samo mi, ko kaže da će Grci dobiti Kipar u Nikoziji, bit će tu još svašta. Što se tiče Belgije, ja vjerujem u pobjedu. Oni su se plasirali, vjerovatno će biti rasterećeni, ali daleko od toga da oni u BiH dolaze na izlet. Takva je to nacija. Ipak, motiv je daleko veći na našoj strani. Prednost je i što meč igramo na Grbavici, takav stadion bi nam mogao odgovarati u ovako važnom meču. Moramo vjerovati u sebe i imamo razloga za to – rekao je Kodro.

Bivši selektor BiH uvjeren je da BiH može u baraž.

Dobar osjećaj

- Ja vjerujem. Optimista sam. Ne mogu to potpisati, ali imam osjećaj da ćemo se sigurno plasirati u baraž. Samo treba sve negativno otjerati od sebe i vjerovati u ove momke i Mešu – kazao je Kodro.

Zadovoljan je sinovim igrama, ali vjeruje da još ima mjesta za napredak.

- Zvao me poslije utakmice protiv Gibraltara. Bio je presretan. Kaže da su ga svi odlično prihvatili. Njegov nogometni put je stabilan. Mislim da još ima mjesta za njegov napredak i da on još nije došao do plafona. Iz utakmice u utakmicu Keno će biti još bolji – kazao je Kodro.


Odlični Stevanović

Nedavno je za Servet potpisao Miroslav Stevanović. Najbolji nogometaš Premijer lige BiH u prošloj sezoni odlično se uklopio u tim iz Ženeve.

- Stevanović je izvanredan igrač. Odlično se uklopio u Servet. Trenutno smo treći bez poraza. U nedjelju nas očekuje veliki derbi protiv prvoplasiranog Šafhauzena i nadamo se pobjedi – kazao je Kodro.

Pohod na Monblan

Kad se odmara od nogometa Kodro uživa u planinarenju. Kako kaže, sanja da se jednog dana popne na Monblan.

- Monblan se nalazi dvadesetak kilometara od mene. Želim da se jednog dana popnem na vrh. To je nešto što me privlači i što zaista volim – kazao je Kodro.

Tamo gdje je sve počelo

Naravno, nijedan razgovor s Kodrom ne može proći, a da se bivši napadač Barcelone ne dotakne svog Mostara i Veleža.

- Redovno pratim sva dešavanja u Veležu. Hvala Bogu, u posljednje vrijeme ima nekih pozitivnih dešavanja. Ako Bog da, kada odem u nogometnu penziju, planiram da se vratim da živim tamo gdje je sve počelo – rekao je Kodro.