BIH

U Vogošći održan protestni skup: Zaustavite genocid u Mijanmaru

Es. M.

8.9.2017

Molim vas prestanite sa ubijanjem djece i žena, rečeno je, između ostalog, u Apelu kojeg je Mirnesa Štitkovac, članica Udruženja „Zelenih beretki“ Općine Vogošća pročitala danas u Vogošći na protestnom skupu, vezanom za zaustavljanje stradanja nedužne djece, žena i civila naroda Rohinja  u Mijanmaru, u čijoj su organizaciji, pored ovog udruženja, bili koordinacija boračkih udruženja i Općina Vogošća. 

- Zar vas ne dotiče vapaj za pomoć. Zašto se svijet toliko, isto kao i 1992.-1995. godine, kada je naša zemlja molila za pomoć, oglušio na vapaj nemoćnih. O bezdušni ljudi. Dignite se i pomozite narodu Mijanmara. Spriječite genocid nad Rohinjama. Nije tačno da se tamo radi o sukobu pobunjenih Rohinja i vladinih snaga. Radi se o etničkom čišćenju i progonu jednog naroda. Radi se o genocidu. Svijet, kao i u slučaju Bosne i Hercegvine, sve vidi ali šuti. Ako se tako nastavi narod Rohinja će u potpunosti nestati. Molimo sve ljude svijeta da pomognu da se zaustavi ovo stradanje kako opet, nakon novog genocida, nebi pravili spomenike kojima bi „prali“ svoju nečistu savjest.

O potrebi zaustavljanja genocida u Mijanmaru, na današnjem protestnom skupu, govorili su Hasan Dolovac, predsjednik i Alija Gluhović, član Udruženja „Zelenih beretki“ Općine Vogošća.

- Ovaj skup smo simbolično organizovali na „Trgu žrtava genocida u Srebrenici“ kako bi poručili svjetskim moćnicima da ne prepuste krvnicima narod Rohinja kao što su to, u svojoj zaštićenoj zoni, prepustili Bošnjake Srebrenice i drugih krajeva Podrinja, rekao je Hasan Dolovac. Dabogda se ovakvi spomenici nikada više i nikome ne pravili. Ako svjetski moćnici propuste da pomognu i ne spasu narod Rohinja, bojim se da krvnci sutra neće zakucati i na njihova vrata. Hoće li oni tažiti vapaje slične onima koje mi danas upućujemo.