SARAJEVO

„Avaz“ u posjeti učenicima koji su promijenili školu: Roditelji nisu dozvolili da djeca budu eksperiment

OŠ „Grbavica 1“: Roditelji doveli učenike u novu školu

Piše: F. MUSTAFIĆ

8.9.2017

Roditelji koji su zbog nove učiteljice ispisali djecu iz OŠ „Kovačići“ i upisali ih u OŠ „Grbavica 1“ kazali su nam da su to učinili da bi prvenstveno pomogli svojoj djeci. Oni kažu da ih je razljutio potez direktorice Nađe Pejak da petom razredu dodijeli učiteljicu iz produženog boravka.   

Kupili knjige

Kako nam je kazao Vedran Tuce, jedan od roditelja, za ovaj potez su se odlučili jer nisu bili zadovoljni novom učiteljicom.

- Direktorica nam je dan prije početka nove školske godine kazala da našu djecu neće učiti dosadašnja učiteljica. Zbog toga smo odbili da djecu prvi dan škole pošaljemo na nastavu. Rekli su nam, ako smo nezadovoljni, da djecu možemo ispisati - kazao je Tuce.


Tuce: Nezadovoljni učiteljicom | Ljubunčić: Najbolje odjeljenje

Majka jednog od učenika Emina Ljubunkić kazala nam je da su svi roditelji svjesni šta su uradili i da je bilo krajnje vrijeme da neko povuče ovakav potez.

- U pitanju je najbolje odjeljenje koje je ova škola imala. Nismo željeli da neko eksperimentira našom djecom i da ih uči učiteljica iz produženog boravka. Bili smo spremni da razgovaramo s direktoricom, međutim, nije nas željela saslušati - rekla je Ljubunkić.

Kako nam je kazao direktor OŠ „Grbavica 1“ Omer Begović, 19 učenika nije mogao odbiti jer su njihovi roditelji odlučili da im djeca pohađaju ovu školu.

Odlična saradnja

- Prvo sam upućivao roditelje da razgovaraju s direktoricom OŠ „Hrasno“. Međutim, oni nisu odustali i upisali su djecu u našu školu. Nisam ih mogao ni smio vratiti. Ne znam koji su razlozi zbog kojih su djecu prebacili u našu školu, a s direktoricom Pejak imamo odličnu saradnju - rekao nam je Begović i dodao da je zbog novonastale situacije morao zaposliti još jednu učiteljicu koja će predavati petom razredu.


Begović: Morao sam ih primiti

Prekršen novi zakon

U Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja smatraju da je prihvatanjem djece direktor Begović prekršio Zakon o osnovnom obrazovanju, u kojem su definirana upisna područja.

- OŠ „Grbavica 1“ nije smjela upisati ove učenike. Prekršen je Zakon. Menadžment škole nije zatražio saglasnost resornog ministarstva da se djeca upišu. Iza cijele priče stoji dvoje roditelja - rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata.