GLOBUS

"Kenedi" spreman za Irmu?

Radnici u svemirskom centru danas su postavljali vreće s pijeskom na vrata zgrada AFP

Avaz.ba

8.9.2017

Američka agencija za istraživanje svemira NASA osigurala je Svemirski centar „Kenedi“ u Kejp Kanaveralu od potencijalno katastrofalne kiše i vjetra, pred udar uragana Irma, a privatna kompanija „Space X“ obustavila je lansiranje raketa iz tog centra.

U Centar „Kenedi“, u saveznoj američkoj državi Floridi, danas će moći da uđe samo bitno osoblje, a od 9.000 zaposlenih pristup će imati 120 ljudi dok ne prođe opasnost od uragana Irma.

Uragan Irma, najsnažniji zabilježen na Atlantiku, pogodio je otočne države i francuske, britanske i holandske prekomorske teritorije na Karibima, a sada prijeti atlantskoj obali na jugoistoku SAD. 

Zgrade Centra „Kenedi“, kojima prijeti najveća opasnost mogu da izdrže nalete uragana do 217 kilometara na sat, a vjetrovi „Irme“ mogli bi znatno da prevaziđu tu brzinu ako centar oluje zahvati Kejp Kanaveral.

Radnici u svemirskom centru danas su postavljali vreće s pijeskom na vrata zgrada i zaštitili letjelicu „Orion" koja bi za dvije godine trebalo da bude lansirana na novoj Nasinoj raketi.

Jučer je kompanija „Space Xs“ je iz Svemirskog centra „Kenedi“ uspješno lansirala u svemir eksperimentalnu mini-letjelicu bez ljudske posade Američkog ratnog zrakoplovstva.