GLOBUS

Iz Moskve poručuju: Mirovno rješenje za Sjevernu Koreju je idealno

Avaz.ba

8.9.2017

Rusija je veoma razočarana postupcima Sjeverne Koreje, kaže portparolka ministarsva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, te poručuje da pozdravlja svaku mirovnu inicijativu po tom pitanju. 

- Situacija na Korejskom poluotoku znatno se pogoršala nakon što je Pjongjang najavio termonuklearno testiranje 3. septembra - navela je Zaharova dodajući da je Moskva razočarana očiglednim kršenjem međunarondih dogovora protiv globalnog razvoja nukelarnog oružja i važecih rezolucija Vijeća sigurnosti UN.

Mi vjerujemo da je militarizacija regiona s obje strane, pod izgovorom da tako osiguravaju sopstvenu sigurnost, ekstremno opasna, poručila je Zaharova, dodajući da ishod trke sa naoružavanjem, obostranih prijetnji, vojnih vježbi i raketnih i nuklearnih testova, može da bude samo potpuni oružani regionalni sukob.

- Ubijeđeni smo da je politika maksimalnih mjera, uključujući i sankcije, prema S. Koreji iscrpljena. Ovo smo rekli više nego jednom. Jasno je da će vojna katastrofa u sjeveroistočnoj Aziji povući i humanitarnu propast unutar Sjeverne Koreje - uvjerena je Zaharova, koja smatra da je ključno da se ovakav neprihvatljiv scenario preventivno spriječi.

Zbog toga je pozvala svjetske stručnjake da pruže svoj maksimum i da podstaknu sve strane koje su uključene u konflikt na dijalog.

- Mi aktivno radimo da sve strane na različitim nivoima nađu mirovno rješenje za probleme na Korejskom poluostrvu - rekla je Zaharova.