GLOBUS

Preminuo Pjer Berg, francuski magnat i partner Iv Sent Lorena

Avaz.ba

8.9.2017

Pjer Berge (Pierre Berge), slavni francuski magnat i aktivista za prava homoseksualaca koji je pomogao da izgradi modno carstvo svom dugogodišnjem ljubavniku Iv Sent Lorenu (Yves Saint Laurentu), preminuo je u 86. godini.

Kulturna ikona u Francuskoj, po vlastitom priznanju, Berg je bio jedan od vodećih patrona umjetnika i bio je izvršni direktor modne kuće "Yves Saint Laurent" i predsjedajući upravnog odbora novina Le Monde, jednog od njegovih brojnih medijskih ulaganja.

On je umro u snu u petak ujutru u jednom od svojih domova u mjestu Saint-Remy-de-Provence, nakon duge bolesti, saopćila je fondacija" Pierre Berge-Yves Saint Laurent".

Berg je najpoznatiji po pomaganju Sent Lorenu da izgradi vlastitu modnu kuću nakon što je napustio Christian Dior. Nakon toga je uslijedila modna revolucija, dok je stil Sent Lorena promijenio način na koji su se generacije žena oblačile.

Berg, dugo vremena redovno prisutan na modnim revijama Sent Lorena i smatran jednim od mozgova koji stoje iza modnog carstva, bio je direktor modne kuće do 2012. Planirao je da inaugurira muzej "Yves Saint Laurenta" u Parizu narednog mjeseca i još jedan u Maroku.

Rođen 14. novembra 1930 na otoku Ile d’Oleron, Berg je kasnije preselio u Pariz, gdje se kretao u književnim krugovima i družio se s veličinama kao što su Žan Kokto (Jean Cocteau), Albert Kami (Camus) i Žan-Pol-Sartr (Jean-Paul Sartre), sudeći po njegovoj fondaciji.

Provodeći čitav život kao ljevičarski aktivista, Berge je koristio svoj ugled da insistira na pravima homoseksualaca, legalizaciji istospolnih brakova u 2013. i finansiranju fondacije Sidaction za istraživanje AIDS-a.

Berg je predvodio parišku operu i pariško pozorište, finansirao je nabavke umjetničkih djela za muzej Louvre i renovirao je dvije prostorije u Nacionalnoj galeriji u Londonu. On je proglašen za viteza Legije časti zbog svog doprinosa Francuskoj.

On i Sent Loren stvorili su golemu kolekciju umjetnina i nekretnina, među kojima i slavne vrtove Majorelle u Marrakechu, gdje je Sent Loren sahranjen nakon smrti u 2008. i gdje je Berge otvorio muzej posvećen berberskoj kulturi.

Nikakve informacije nisu bile odmah dostupne o detaljima sahrane, prenosi Associated Press.