GLOBUS

Kreditna agencija hakovana: Ukradeni podaci 143 miliona ljudi

Avaz.ba

8.9.2017

Američka kreditna agencija Ekvifaks (Equifax) saopćila je da je bila meta hakerskog napada koji je omogućio pristup ličnim podacima oko 143 miliona Amerikanaca.  

Kompanija sa sjedištem u Atlanti, jedna od tri najveće kreditne agencije u SAD, saopćila je u četvrtak da su "kriminalci" pomoću aplikacije za web-site došli do podataka, a da je napad trajao od sredine maja do jula.

Hakeri su imali pristup imenima klijenata agencije, njihovim brojevima socijalnog osiguranja, datumima rođenja, adresama, a u nekim slučajevima i brojevima vozačkih dozvola. Ti podaci su dovoljni za krađu identiteta. Također su ukradeni brojevi kreditnih kartica oko 209.000 ljudi.

"Ekvifaks" je saopćio da hakeri možda imaju i "ograničene lične podatke" o britanskim i kanadskim stanovnicima.

"Ekvifaks" je otkrio hakerski napad 29. jula, ali je tek u četvrtak obavijestio svoje klijente, ne objašnjavajući zašto je toliko čekao. Kompanija se izvinila klijentima zbog tog "razočaravajućeg događaja".

Tri direktora "Ekvifaksa" prodala  su svoje dionice ukupne vrijednosti 1,8 miliona dolara, samo nekoliko dana pošto je otkriveno da je agencija bila meta napada.

"Ekvifaks" je saopčio da direktori "nisu znali da se upad desio u trenutku kada su prodali svoje dionice".

Informacije kreditnih agencija pomažu zajmodavcima da odluče da li da odobre zajmove za kuće, automobile ili kreditne kartice, a ponekad ih koriste i poslodavci pri zapošljavanju novih radnika.

Najveća krađa podataka desila se prilikom hakerskih napada na Jahu, koji su pogodili više od milijardu njegovih korisnika širom svijeta, ali tada nisu otkriveni brojevi socijalnog osiguranja, preko kojih se najčešće potvrđuje identitet u SAD.