SVAKODNEVNICA

Držite dijete dalje od ovih biljaka u stanu

Statistika pokazuje da je više od 50 posto slučajeva trovanja djece uzrokovano sobnim biljkama, a simptomi su različiti - osip, bolovi u stomaku, povraćanje...

Avaz.ba

8.9.2017

Djeca vole brati i mirisati cvijeće, proučavati biljke u saksiji ili bašti te se igrati na travi. Međutim, u tim trenucima treba biti izuzetno obazriv, jer postoje biljke koje su otrovne i nisu za igru.

Statistika pokazuje da je više od 50 posto slučajeva trovanja djece uzrokovano sobnim biljkama, a simptomi su različiti - osip, bolovi u stomaku, povraćanje...

FIKUS

Ako dijete samo dotakne fikus, na koži se može pojaviti peckanje i svrab. Taj problem rješava se ispiranjem hladnom vodom, ali ako proguta dio lista, peckanje će osjetiti i u grlu, a mogu se javiti i problemi prilikom disanja. I tada je neophodno usta isprati hladnom vodom.

NARCIS, CIKLAME...

Pravi izazov za radoznalu djecu su rododendron, difenbahija, filadendron, hrizanteme, narcis, kao i ciklame. Te divne biljke, raznih boja i oblika, mogu biti vrlo opasne ako dijete proguta neki njihov dio. Dijete može osjetiti peckanje u grlu, bol u stomaku, može početi povraćati, ali u nekim slučajevima može doći i do otjecanja jezika.

BRŠLJAN, OLEANDER...

Posebno otrovne biljke su bršljan, klinija, oleander i ricinus. Simptomi trovanja su povraćanje, jaki stomačni bolovi, osjećaj žeđi, otjecanje jezika, ali i promjene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi.

Zato je bolje spriječiti nego liječiti - neka vam dijete uvijek bude na oku tokom boravka u prirodi, a sobne biljke držite na dovoljno visokom mjestu da ih mali zadoznalci ne mogu dohvatiti.

PAŽNJA!!!

Ako posumnjate da je dijete progutalo list ili cvijet neke od navedenih biljaka, najbolje je odmah otići liječniku. U nekim slučajevima, pomoći će samo ispiranje vodom, ali je uvijek bolje da stručno lice ustanovi u čemu je problem i kako ga riješiti.