BIH

Alija Delimustafić u Sudu: Radeljaš je tvrdio da je Tito u Sarajevu, a gdje je mojih 12 miliona KM?

A. Kuburović/Avaz.ba

M. AŠČIĆ

8.9.2017

U nastavku suđenja u Kantonalnom sudu u Sarajevu Esedu Radeljašu i drugima u predmetu "Blok", danas je saslušan svjedok Tužilaštva KS Alija Delimustafić.

Pozvani svjedok Semir Efendić, načelnik Općine Novi grad, nije se pojavio na današnjem suđenju Radeljašu, kao ni Emir Dedović.

Kako je obrazložio predsjedavajući sudskog vijeća Jasenko Ružić, Efendić se nije pojavio jer, kako mu je rečeno, nije uredno obavješten.

U toku ispitivanja Alije Delimustafića, koji je inače osumnjičeni u predmetu "Pravda", ovaj svjedok je kazao da je na osnovu njegovih prijava Radeljaš uhapšen i pokrenut cjeli ovaj postupak.

Delimustafić u svom svjedočenju tvrdi da je on oštećeni u ovom postupku jer je, kako je rekao, ostao bez 12 miliona KM.

On se u toku svog svjedočenja uporno obraćao sudskom vijeću da pita ko će mu vratiti njegovih 12 miliona KM.

Delimustafić je, između ostalog kazao, a govoreći o Radeljašu da mu je ovaj tvrdio da je Tito u Sarajevu i da može završiti šta god hoće.

Kazao mu je da ono što je prije bio Tito, to je sada on pa, između ostalog, ako poželi, mogu ići i loviti medvjede u Bugojnu, kao što je to Josip Broz radio.

Delimustafić je, također,  ustvrdio da je Radeljaš, osim što ga je prevario, istu parcelu u Nedžarićima kasnije preprodao i Slovencima... 

Delimustafić tvrdi da je svjedok, a on je i oštećen u ovom postupku, te je kazao da je Radeljašu dao 5,3 miliona maraka 2009. godine kako bi napravio objekt u Nedžarićima, a da je optuženi zauzvrat trebao srediti sve papire iz općine Novi Grad, kako mu je i obećao.

Potvrdio je da do realizacije ugovora koji je potpisan i notarski ovjeren, nikada nije ni došlo.  

Delimustafić je rekao da je Radeljašu dao 200.000 eura kapare, za što postoji također notarski ugovor. Osim niza optužbi na njegov račun da ga je prevario i da je isto zemljište, kako je kasnije saznao Radeljaš, preprodaovao i drugim osobama, Delimustafić je rekao da je optuženi "najveća varalica u historiji Bosne i Hercegovine" te da je njegovim parama kupio diplomu u Banjoj Luci, a nakon toga Radeljaš izjavio "da sam znao da je ovako lako završiti fakultet, upisao bih srednju školu".

- Već  sam ranije kazao da je Radeljaš za sebe tvrdio da je Tito u Sarajevu, ali samo što nije imao, to je bila Jovanka - kazao je Delimustafić. 

Radeljašev advokat Muhidin Kapo danas je tražio da se njegovom klijentu ukine pritvor, u kojem je već 10 mjeseci, ali to je  odbilo Sudsko vijeće. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2