Kubanski ministar vanjskih poslova žestoko odgovorio Trumpu

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 19:28 Globus » Svijet A A A Times Arial
Kubanski ministar vanjskih poslova žestoko odgovorio Trumpu

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez nazvao je danas "hladnoratovskim grotesknim spektaklom" govor američkog predsjednika Donalda Trumpa o Kubi, ističući da će to samo ojačati patriotizam na ostrvu.

Rodriges je, na konferenciji za novinare tokom posjete Beču, istakao da Kuba "nikada neće pregovarati pod pritiskom".

- Nikada nećemo pregovarati pod pritiskom ili prijetnjom...Kuba neće praviti ustupke što se tiče njenog suvereniteta i nezavisnosti i neće pregovarati o svojim principima i nikada neće prihvatiti (nametnute) uslove - kazao je Rodriguez.

On je poručio da direktiva nijednog američkog predsjednika neće primorati da Kuba promeni svoju politiku.

- Kubanska politika ne može biti bačena na koljena predsjedničkom direktivom SAD - naglasio je Rodriguez, prenijele su agencije.

Trump je u petak saopštio da će ponovo vratiti dio restrikcija prema Kubi koje je ublažio njegov prethodnik Barack Obama.

Restrikcije se odnose na regulative u oblasti trgovine i putovanja.

Kubanska vlada je osudila takav potez Trumpa i opisala ga kao korak unazad u američko-kubanskim odnosima, ali i dodala da bez obzira na to planira da nastavi dijalog sa Vašingtonom.

Trump je svoju odluku objavio u Miamiju gdje inače živi brojna kubanska dijaspora, ističući da je Kuba dobila previše ustupaka od SAD u okviru sporazuma sa Obaminom administracijom, dodajući da "su sada ti dani prošli".

On je kazao da će retrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane da progoni disidente.

Preporučujemo vam