O čemu će pregovarati Velika Britanija i EU: Od pecanja do nuklearnih sporazuma

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 19:30 Globus » Svijet A A A Times Arial
O čemu će pregovarati Velika Britanija i EU: Od pecanja do nuklearnih sporazuma
AFP (Michel Barnier i David Davis)

Pregovori EU i Velike Britanije počeli su danas u Briselu sastankom pregovarača Evropske komisije Michela Barniera i britanskog ministra za Brexit Davida Davisa.

Davis je pred početak sastanka rekao da ulazi u pregovore s "pozitivnim i konstruktivnim" stavom i da je odlučan da izgradi "snažno i posebno partnerstvo" s EU.

Britanski glavni pregovarač rekao je da će biti izazova, ali da vjeruje kako dvije strane mogu da postignu dogovor o uslovima izlaska Britanije koji će biti "u najboljem interesu svih građana", javio je BBC.

Pregovarač EU izjavio je da želi dogovor o ključnim prioritetima i rasporedu "uređenih" pregovora.

- Prvo moramo da riješimo nesigurnosti koje izaziva Brexit - rekao je Barnier danas, što znači da se razjasni sudbina građana EU u Britaniji i Britanaca u zemljama EU, kako regulisati granicu između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske i koliko Britanija treba da plati za tekuće obaveze u EU.

Dvije strane će se tokom pregovora prvo fokusirati na izlazak Britanije iz EU, a tek onda o pregovarati novom odnosu u oblastima kao što su trgovina ili migracije, podsjeća agencija AP.

Britanija se nada da će razvod i budući odnos moći da se razmatra istovremeno, što je ideja koju je Brisel odbacivao.

Pregovori o izlasku obuhvatit će sva pitanja, od odlučivanja u kojim vodama dvije strane mogu da pecaju do ponovnog pregovaranja o nuklearnim sporazumima.

Brisel je upozoravao da Britanija ne može da izađe dok ne plati sve svoje obaveze, uključujući projekte koji bi mogli da se protegnu na narednih 10 godina, kao i svoj udio za penzije zaposlenih u institucijama EU. Prema procjeni zvaničnika EU, to će iznositi oko 50 milijardi eura, dok neke nezavisne institucije i mediji predviđaju duplo veći iznos.

Tek kada bude ostvaren "dovoljan napredak", EU će razmotriti kreiranje novog odnosa s Britanijom.

EU je saopćila i da neće praviti kompromise kada su u pitanju četiri slobode - kretanje dobara, kapitala, usluga i radnika.

Zemlje članice EU i Evropski parlament morat će da odobre svaki sporazum, što bi moglo da potraje mjesecima.

Zvaničnici EU su kao realan rok za postizanje sporazuma odredili oktobar ili najkasnije novembar 2018. Ako do tada ne bude postignut sporazum, dvije strane će možda morati da naprave neki prelazni dogovor, što bi moglo da produži neke elemente sadašnjeg odnosa, prenosi portal Vijesti.me.Autor: Avaz.ba
Preporučujemo vam