"Avaz" u posjeti "Malom Dubrovniku" na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore

Kako je nastao turistički raj u BiH: Franjo nije dao da Srbi imaju Dubrovnik kao na dlanu, a onda je Slobo rekao ''eto vam Ivanica''

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 19:18 Novosti A A A Times Arial
Kako je nastao turistički raj u BiH: Franjo nije dao da Srbi imaju Dubrovnik kao na dlanu, a onda je Slobo rekao ''eto vam Ivanica''
Sve više zainteresiranih za gradnju kuća (Foto: F. Fočo)

Nekad se iz Sarajeva do Dubrovnika putovalo Ćirom. Prvi pogled na prelijepi Dubrovnik ukazivao se s Ivanice. Nekad su putnici namjernici ovo mjesto zvali zračnom banjom, „Malim Dubrovnikom“, „mjestom iz kaubojskih filmova". Ivanica se nalazi na tromeđi - s jedne strane Trebinje, s druge Dubrovnik, Herceg-Novi s treće.

Političke besmislice

Turistički potencijal Ivanice, izgleda, prepoznaju svi osim političkog establišmenta BiH i Hrvatske. Nasilu postavljena granica nakon rata nelogično je razdvojila cjelinu. Tako je sada Ivanica za političke prvake u Sarajevu slijepo crijevo BiH, a za hrvatske ništa. Ne zanima ih. Nasreću, ima onih koje zanima. Turiste!

ivanica-19-ff

Kvesa i Jašarspahić ispred odmorišta „Rajvosa“

Dejtonski mirovni sporazum unio je sijaset nelogičnosti u BiH, pa nije zaobišao ni lijepu Ivanicu. Prije rata ovo je naselje pripadalo 20 kilometara udaljenom Trebinju. Papiri katastri su u Trebinju. No, nakon rata Ivanica je pripojena 80 kilometara dalekoj općini Ravno.

- To je politička trgovina. Franjo nije dao da Srbi imaju Dubrovnik kao na dlanu, a onda je Slobo rekao ''eto vam Ivanica'', pa je pripojena Federaciji - komentiraju starosjedioci Ivanice političke besmislice.

Reporteri „Dnevnog avaza“ posjetili su ovo uzvišenje iznad Dubrovnika. Odmah na ulazu dočekuju nas građevinske mašine i table s natpisom „Na prodaju placevi, kuće, vile“. Hrvatski i bh. kontakt telefoni.

ivanica-pogled-na-jadran-1-ff

Prelijep pogled na more s Ivanice

Ulazimo u prijeratno vikend-naselje. Pažnju nam privlači natpis na bijelom zidu jedne kuće „Rajvosa, odmorište, 1983.“. Eto ti Ante i Irfana. Anto Kvesa je vlasnik kuće, s Bistrika je iz Sarajeva. Irfan Jašarspahić je sezonski radnik iz Doboja kod Kaknja.

- Sad su ovi iz općine Ravno dali da se grade visoke zgrade, vile. Počela je masovna gradnja - priča Ante, koji je napravio dvije kuće na Ivanici.

Prva mu je zapaljena i srušena. Priznaje da ima još problema s granicom, vodom i putem. Drugačije je, kaže.

- Sad imamo komšija Engleza, Nijemaca... Oni će sve pokupovati, naši neka gledaju odakle se vedri - govori Ante.

Irfan iz Kaknja kaže da je svake sezone radio ovdje. Dobra je dnevnica. Ima posla. Kad odradiš pošteno, ljudi te zovu opet - kaže Jašarspahić.

Dok iz dijela nove Ivanice dolazi zvuk mašina koje razbijaju ljuti hercegovački kamen, pred nama je niz luksuznih vila. Sve s bazenom i sve ljepša od ljepše. I Feđa Isović, jedan od najboljih bh. scenarista, tu ima svoju vilu. Srećemo ga ispred kuće.

fedja-1

Feđa Isović: Zimi Jahorina, ljeti Ivanica

- Zimi Jahorina, ljeti Ivanica - govori Feđa.

Njegova sestra Mubina van Veen Isović davno je prepoznala potencijale Ivanice. Registrirala je i firmu u Trebinju koja se bavi održavanjem i prometom nekretnina.

ivanica-nina-isovic-1-ff

Van Veen-Isović: Mjesto stradalo u ratu

- Ivanica je nekad bila mjesto gdje su imućniji Jugoslaveni imali vikendice. Poznata je ne samo po blizini Dubrovnika nego i po joniziranom zraku. Nekad je tu bila bolnica za ljude s problemima dišnih organa, kao tračna banja. U ratu je ovaj kraj mnogo stradao, sve vojske su prošle kroz Ivanicu, svaka vojska je nešto srušila. Bila je kompletno srušena - kaže Mubina.

Ona je odmah nakon rata kupila zemlju.

- Mnogi su mi tada govorili, šta ćeš dolje, tamo se svi mrze, pucaju. Polako ovo mjesto postaje prepoznatljivo - dodaje ona.

270 vila

Na novoj Ivanici projektom je predviđena gradnja 270 vila s bazenima. Placevi od 500 do 1.000 kvadrata su skoro prodati. Po cijenama od 30 do 60 eura po kvadratu. Da ima imalo više razumijevanja, Ivanica bi bila spojena žičarom s Dubrovačkom rivijerom. Davno bi bio završen granični prijelaz, a ne bi se tek sada s bh. strane završavao. Voda bi odavno bila dovedena. Bosanci i Hercegovci bi u Ivanici spavali, a sunčali se u Dubrovniku. Ko zna, možda za 40 godina tako i bude.

Šta kažu starosjedioci

Dragana Brkan živi na Ivanici. Pored ceste prodaje sir, maslinovo ulje, vino, rakiju, med...

ivanica-6-ff

Brkan pored svog bogatog pulta

- Dobro je, ima posla. Sve više turista ovdje dolazi, i stranih i naših. Dubrovčani su nam redovne mušterije. Da nam riješe ovu granicu, sigurno bi bilo više posla - kaže Brkan.

ČINJENICE

Ivanica pripada općini Ravno, Federacija BiH

Udaljena je 6 kilometara od centra Dubrovnika

139 stanovnika ima prema popisu iz 2013. godine

 Autor: E. TRAKO
Preporučujemo vam