VIJESTI

Na današnji dan španski doseljenici osnovali na Floridi prvo evropsko naselje u Americi

Avaz.ba

8.9.2017

1331. - Na državnom saboru u Svrčinu (Kosovo) arhiepiskop Danilo II krunisao je 23-godišnjeg Dušana Stefana Nemanjića za kralja srpskih i pomorskih zemalja.

1380. - U bitci kod Kulikova na rijeci Don snage Moskve pod zapovjedništvom Dimitrija Donskog ostvaruju prvu rusku veliku pobjedu protiv Mongola iz Zlatne Horde.

1565. - Španski doseljenici osnovali su na Floridi, na mestu današnjeg Sent Ogastin, prvo evropsko naselje u Americi.

1664. - Predvođeni pukovnikom Ričardom Nikolsom, Englezi su zauzeli holandsko naselje na američkom kontinentu Novi Amsterdam, nazvano potom Njujork, u čast vojvode od Jorka, budućeg engleskog kralja Džejmsa II.

1731. - Bački episkop Visarion Pavlović otvorio je u Novom Sadu latinsko-slovensku školu, koja je imala rang niže realne gimnazije. Škola je znatno doprinjela formiranju prvih naraštaja građanske inteligencije u Vojvodini.

1760. - Garnizon u Montrealu predaje se Englezima pod generalom Jeffrey Amherstom. Sa tim završava de facto francuska vladavina u Kanadi.

1831. - Ruske trupe pod komandom generala Paskeviča pobijedile su u bici za Varšavu Poljake koje je predvodio general Henrik Dembinjski. U trodnevnoj bici poginulo je više od 9.000 Poljaka. To je bio i kraj Poljskog ustanka.

1856. - Mirovnim ugovorom u Parizu završen je Krimski rat između Rusije i Turske (1853—56) i njenih saveznika Velike Britanije i Francuske (od 1854) i Kraljevine Sardinije (od 1855) za prevlast na Balkanu, Dardanelima i Bliskom istoku. Rusija je izgubila deo Besarabije i protektorat nad dunavskim kneževinama i pravo držanja ratne flote u Crnom moru.

1900. - Uragan je u teksaškom gradu Galveston razrušio više od 2.500 kuća, a poginulo je najmanje 8.000 ljudi.

1926. - Društvo naroda je jednoglasno primilo Njemačku u članstvo.

1941. - Nijemci su u Drugom svjetskom ratu počeli blokadu Lenjingrada i odsjekli ga od ostatka zemlje. Opsada grada, tokom koje je od iscrpljenosti i gladi umrlo 620.000 ljudi, okončana je u januaru 1944. pobjedom sovjetske Crvene armije.

1943. - Objavljena je bezuslovna kapitulacija Italije u Drugom svetskom ratu.

1944. - Prva njemačka raketa V2, ispaljena iz Haga, u Drugom svjetskom ratu pala je na London. Nijemci su do kraja rata izbacili više od 1.000 raketnih bombi na Veliku Britaniju od kojih je 660 palo na London.

1951. - U San Francisku je potpisan mirovni ugovor između Japana i 49 zemalja. Tim ugovorom Japanu su oduzete sve teritorije osvojene za posljednjih 80 godina. 

1954. - U Manili su SAD, Filipini, Australija, Novi Zeland, Tajland, Pakistan, Velika Britanija i Francuska, osnovali SEATO pakt, zamišljen kao karika u američkoj globalnoj strategiji okruživanja SSSR-a. Prestankom hladnog rata taj pakt je izgubio značaj.

1991. - Makedonci su se na referendumu izjasnili za suverenu Republiku Makedoniju, čime je Makedonija postala treća od šest republika SFR Jugoslavije koja je izabrala samostalnost.

1995. - Ministri vanjskih poslova SR Jugoslavije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine prihvatili su u Ženevi mirovni plan za Bosnu, što je bio uvod u okončanje najtežeg sukoba na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

1997. - Najmanje 150 ljudi poginulo je u blizini zapadne obale Haitija kad je potonuo pretrpani feribot „La Fierte Gonavienne“ (Ponos Gonave) koji je plovio ka ostrvu Gonava.

1999. - U eksploziji podmetnute bombe u stambenoj zgradi u Moskvi poginule su 94 osobe. U seriji eksplozija koje su uslijedile narednih dana u više gradova u Rusiji poginulo je oko 300 ljudi.

2000. - Tokom pojačane represije režima u Srbiji, policija je u mjestu Vladičin Han brutalno pretukla sedmoricu studenata aktivista pokreta „Otpor“ i nanijela im teške tjelesne povrede, nakon što ih je privela u policijsku stanicu zbog ljepljenja plakata sa antirežimskim sadržajem.

2001. - Preko hiljadu ljudi, uključujući i Nelsona Mandelu, okupilo se na sahrani oca južnoafričkog predsjednika Taboa Mbekija. Govan Mbeki (91) je sahranjen među običnim ljudima.

2002. - Na svjetskom prvenstvu u košarci u Indijanopolisu (SAD) Jugoslavija je po drugi put postala prvak svijeta.